Pavo Barišić predstavio izmjene Zakona o autorskim pravima

Vijesti 12. sij 201709:58 > 10:07
Patrik Macek/PIXSELL

Redovna sjednica Vlade trajala je samo pola sata, a onda je započeo zatvoreni dio sjednice.

Premijer Andrej Plenković najavio je na početku otvorenog dijela sjednice da će koncertom u dvorani Lisinski, u Saboru i na drugim lokacijama 15. siječnja biti obilježen dan međunarodnog priznanja Hrvatske.

“Drago mi je da se predsjednica vratila s putovanja u SAD. Čuli smo se jučer, obavijestila me o glavnim naglascima”, kazao je Plenković.

Dao je riječ ministru obrazovanja Pavi Barišiću, koji je pojasnio izmjene i dopune Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (EU). Zakonom se ispunjavaju obveze direktive 2014/26 o ostvarivanju autorskih prava, naveo je, koji se tiču i korištenje glazbenih djela na internetu.

Barišić je predstavio i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje se odnose na pravilnik sukladno kojemu se utvrđuje ostvaruje li učenik pravo na stručnog komunikacijskog posrednika, odnosno pomoćnika u nastavi. Ravnatelji srednjih i osnovnih škola više neće morati imati licencu za ravnatelja, ali ostaje potreba utvrđivanja licence za rad u obrazovnim ustanovama.

Na sjednici je i raspravljen prijedlog zakona o provedbi uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2015. o praćenju emisija ugljikova dioksida iz pomorskog prometa.

Vlada je razmotrila i prijedlog akcijskog plana za smanjenje identificiranih rizika od pranja novca i financiranja terorizma u Hrvatskoj, koji ima 21 mjeru. Tijela zadužena za provedbu – Ured za sprječavanje pralja novca, Porezna uprava, DORH, ministarstva pravosuđa i financija te druga tijela. Ministarstvo financija će upućivati Vladi godišnja izvješća o provedbi akcijskog plana.

Na sjednici se našao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Zračnoj luci Dubrovnik za zaduženje kod Europske investicijske banke radi financiranja projekta “Razvoj zračne luke Dubrovnik”, ukupne vrijednosti od oko 246 milijuna eura. Sredstvima Europske unije osigurano je 158 milijuna eura, a Zračna luka je obvezna priskrbiti ostala sredstva, naveo je ministar prometa Oleg Butković. Iz vlastitih će sredstava osigurat će 55 milijuna, a od Europske investicijske banke i HBOR-a dobit će kredit vrijedan 32 milijuna eura. On se podiže na 15 godina po kamatnoj stopi koja je fiksna.

Nije najavljena ni jedan točka koja se tiče privatizacije HEP-a i kupovine Ine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.