Bilić Keserović: 'U slučaju Ine nema nevinih'

Vijesti 15. sij 201709:43 > 09:44
N1

Gostujući u Točki na tjedan novinarke Anka Bilić Keserović i Orhideja Gaura Hodak komentirale su kako najava prodaje HEP-a da bi se kupila Ina utječe na odnose unutar vladajućih struktura države, te kako je moguće da Hrvatska nije uspjela dokazati niti jedan argument u arbitražnom postupku u Genevi.

Priča o transakciji HEP za Inu ušla je u treći tjedan, no u javnost još izlaze nove pojedinosti. Ovaj tjedan potvrdu su dobila nagađanja da Most još nije pristao na prodaju 25 posto dionica HEP-a kako bi se otkupilo MOL-ov udio u Ini. Mađarski MOL objavio je pak djelove arbitražne presude koji su za Hrvatsku – porazni.

Gostujući u Točki na tjedan novinarke Anka Bilić Keserović i Orhideja Gaura Hodak komentirale su kako najava prodaje HEP-a da bi se kupila Ina utječe na odnose unutar vladajućih struktura države, te kako je moguće da Hrvatska nije uspjela dokazati niti jedan argument u arbitražnom postupku u Genevi.

Na kritike iz redova HDZ-a i Mosta, da HEP ne treba prodavati kako bi se otkupila Ina, potpredsjednica vlade odgovara – model je razrađen na način da se ne povećava javni dug. Upiitana smatra li kako će doći do sukoba unutar vlasti opet zbog Ine, Bilić Keserović je odgovorila: “Možda je pretjerano reći da se radi o sukobu. Vidjeli smo da Most nije a priori odbacio ideju prodaje HEP-a. Možda nije dobro preko HEP-a, koji dobro stoji, spašavati Inu, koja je devastirana. Most tu drži neutralnu poziciju, izbjegavaju otvoreno reći što misle o tome, dati jedinstven odgovor o ovoj temi, pa se postavlja pitanje što se događa unutar vlasti, što se dogovara na tim kabinetima. Vidjeli smo i na Predsjedništvu HDZ-a da nemaju jedinstven stav je li ovo najbolji model”.

Plenković je rezulotno rekao da je ovo najbolji model za kojeg je dobio potporu u HDZ-u. Na pitanje smatra li da je premijer požurio s ovom najavom, Gaura Odak kaže: “Apsolutno je požirio. Potvrdu iz HDZ-a je dobio naknadno. Ministar Dobrović je rekao kako je on neke stvari saznao iz novina. Tu se vidi da neke stvari ne funkcioniraju. Najveći problem je što Most nema glavnu osobu, a to je Božo Petrov, u Vladi. U Vladi se donose odluke, i zato je Božo Petrov trebao sjediti u Vladi. Očito nijedan od ministara, bez obzira koliko oni bili jaki, ne mogu preuzeti ulogu Petrova. Taj problem će se sigurno s vremenom pojačavati”.

Komentirajući negativnu ocjenu kreditne agencije Moody’s za Hrvatsku za 2017. godinu, Bilić Keserović je kazala: “Andrej Plenković potpuno drugačije komunicira nego njegovi prethodnici. On voli nametnuti neko svoje rješenje, taj njegov stav se može kasnije malo korigirati. Od početka je jasno zauzimao stav da je HDZ tu ipak najjači partner, ne samo da se nameće mišljenje, nego da se mora znati red. Mislim da ni oni sami nisu dovoljno razradili taj model. On nije usuglašen unutar HDZ-a, stoga Most ima to komociju da ne moraju odmah izjasniti kada ni u HDZ-u nemaju zajednički stav. Moody’s je neko zvono za uzbunu. Možda je u ovom trenutku prerano govoriti ili najvaljivati neko trvljenja među partnerima. Ovo je proces koji će dugo trajati”.

Mađarski MOL objavio dio presude arbitraže u Genevi, prema kojem Hrvatska nije uspjela dokazati niti jednu točku.

“Vlada nije imala izbora. Vlada je morala pokrenuti tu arbitražu i ona je bila odgovor na arbitražu koju je 2013. pokrenuo MOL. Ova arbitraža može utjecati na onu arbitražu koja se vodi u Washingtanu. Kako je moguće da niti jedan argument hrvatska strana nije mogla dokazati? Kako je moguće da je hrvatski predstavnik glasovao protiv svoje zemlje”, upitala je Gaura Hodak.

Uzimajući u obzir brjne slučajeve u Hrvatskoj, ali i ponašanje MOL-a prema Ini, postavlja se pitanje je li i u ovoj arbitraži bilo korupcije.

“MOL ima vrlo jake lobiste. Mi mnoge važne stvari obavljamo traljavo. Vidimo i danas po medijima u izjavama. Puni se medijski prostor novim podacima ili podsjećanjem na loše odluke iz prošlosti. Posljedice vidimo i danas. Sisačka rafinerija je danas u problemima. U slučaju Ine, prema meni, nema nevinih. Prema ključnim nacionalnim interesima se ne znamo postaviti na pravi način”, naglasila je Bilić Keserović.

Novinarke su se složile kako je u cijelom odnosu Ine i MOL-a napravljeno jako mnogo propusta te da bi se DORH morao pozabaviti tim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.