Stvara se odioznost prema znanstvenicima, nismo svi umočeni!

Vijesti 18. sij 201712:59 > 13:05
Izvor: Ilustracija

Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te redoviti profesor Sveučilišta u Zadru javio nam se telefonom u program i komentirao plagiranje počinjeno od strane ministra obrazovanja Pave Barišića.

“Na žalost, to je već postao ozbiljan problem ne samo za akademsku zajednicu, nego i društvo u cjelini, koji su se polarizirali”, ustvrdio je na pitanje treba li Barišić otići.

Od izbora do danas, pojašnjava, u fokusu nisu ni obrazovanje niti znanost, a to šteti i obrazovnom i znanstvenom “sektoru i Vladi sve više i više”.

Upitan da komentira neprestano umanjivanje značaja plagijata od strane predstavnika vlasti, kaže da kao suštinsko pitanje je li riječ o tome ili nije sada dolazi u drugi plan, dok se mi bavimo formalnostima slučaja.

“Ozbiljan je svar ako je vrhovno, najviše tijelo nadležno za ova pitanja donijelo takvu odluku. Za mene su drugorazredna druga pitanja”, kaže on.

Zamoljen za komentar dva pisma koja su premijeru Andreju Plenkoviću stigla od uglednog znanstvenika Ivana Đikića, koji je ponudio i vlastitu analizu plagijata, odgovara:

“Doista mislim da rasprava ide u krivom smjeru i šteti obrazovanju, znanosti, neriješenim pitanjima koja su sad potpuno u drugom planu. Obrazovanje i znanost nisu u fokusu i smatram da treba osvijestiti njihov pravi značaj, a mi sada imamo agoniju koja se dodatno produbljuje”, kazao je Radeka.

Na pitanje zašto su onda drugi znanstvenici podržali Barišića, kaže da je to upravo problem na koji upozorava.

“To je najgore i to šteti cijeloj znanstvenoj zajednici. Ne bih mogao ući u razloge zašto je dio znanstvene zajednice na jednoj, a drugi dio na drugoj strani, ali ovdje je odgovornost Vlade velika. Dovodi se u pitanje njena vjerodostojnost, jer od nje očekujemo da se bavi sustavom ne samom sobom”, kaže on. Smatra da nije dobar ni zahtjev HNS-a za opozivom Barišića zbog plagijata.

Ako se realizira to preispitivanje i u parlamentu i ako znanost i obrazovanje ostanu na marginama rasprave, smatra on, “produbit ćemo i političku krizu, a to šteti cijelom društvu, jer cijenu ćemo platiti svi mi”.

Budući da je ovih dana savjetnica Donalda Trumpa odustala od od dolaska u Bijelu kuću upravo zbog plagijata, upitan je misli li da se mi držimo tih standarda.

“Naravno da postoje svjetski standardi i Hrvatska tu ne odstupa. U velikoj većini slučajeva ostavkama se rješavaju pitanja plagijata. Najgore je da se ponašamo kao da se ništa ne događa i samo produbljujemo problem”, kazao je.

Ipak, ne vjeruje da je plagiranje uzelo velikog maha u društvu, kao i da se fakulteti oglušuju na prijave plagijata.

“Ne bih rekao da je to rasprostranjeno na svim razinama. Nažalost, kad se takvi problemi ne rješavaju, stvara se krivi privid. To su izolirani slučajevi, koji zahtijevaju rješavanje i tu ne bi trebalo biti kompromisa. Stvara se odiznost prema znanstvenoj zajednici, kao da su svi umočeni u to, a relevantna istraživanja pokazuju da razmjeri toga nisu veliki”, zaključuje Radeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.