Petrov ima plan kako otkupiti Inu bez prodaje HEP-a

Vijesti 18. sij 201720:51 > 21:00
N1

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta, Božo Petrov, gostujući u emisiji Iza zavjese Tihomira Dujmovića potvrdio je kako Most ima dodatni model prema kojem bi se kupile dionice Ine od MOL-a bez prodaje dijela HEP-a.

Analizira ga zajednička radna skupina, a sastoji se od toga da država svoje dionice da kao obveznice. U tom slučaju građani, investicijski fondovi i državna poduzeća mogu od svoje dobiti kupiti te obveznice. Treba vidjeti povećava li taj model javni dug, rekao je Petrov.

Istaknuo je kako se o svim modelima vodi konstruktivna rasprava. Napomenuo je kako je i premijer Andrej Plenković na aktualnom prijepodnevu rekao da je otvoren i prema drugim modelima. Dobra odlika ove Vlade je da se razgovara konstruktivno i argumentirano, naglasio je. Želimo da HEP bude lider na regionalnom tržištu u energetici. Kad bi se koristili svi njegovi prihodi za otkup dionica Ine, to bi onemogućilo razvoj tvrtke.

Na pitanje tko je krivac za situaciju u kojoj se Ina našla, Petrov je rekao kako su krivi svi oni koji su sudjelovali u donošenju odluka koje su bile samo osobnim i stranačkim interesima. To je i jedan od razloga što smo bili blago rezervirani prema prvotnom modelu otkupa dionica Ine i zazivali promjene Ustava. Da je Most postojao 2002., gospodin Račan na takav način ne bi krenuo u privatizaciju Ine, niti bi se dogodilo da kompletna optička infrastuktura DTK krene prema privatnom tržištu. Dati nekome cjelokupnu infrastrukutru, dati u proces privatizaciju Ine, isti proces pokrenuti za Hrvatske šume i Hrvatske vode, pripreme za privatizaciju HEP-a događaju se već pet do šest godina – o čemu su razmišljali oni koji su u to vrijeme vodili državu, pita Petrov.

Na pitanje o Tomislavu Karamarku i njegovim procjenama da ćemo izgubiti arbitražu, Petrov je odgovorio protupitanjem: “Tko je Karamarka brifirao da će Hrvatska izgubiti spor? Ne bih izlazio javno da nisam bio isprovociran. Karamarko nije bio u pravu, završio je tako kako je završio jer je bio u sukobu interesa. Žao mi je što je tada pala vlada, ali bolje da je pala vlada nego da je mađarska strana dobila kompletnu Inu, rekao je. Dodao je da je Most u ovom slučaju pokazao vjerodostojnost.

Beskompromisni smo i to nas košta, a očituje se u medijskoj hajci na nas. Bez obzira na to, nećemo stati, u političku borbu ušli smo kako bismo nešto promijenili. Mnogi nam priznaju da se s pojavom Mosta puno toga promijenilo na političkoj sceni, naglasio je Petrov.

Komentirajući izjave na domjenku Srpskog narodnog vijeća Petrov je rekao kako su članovi Mosta uvijek osuđivali velikosrpski šovinizam. Trenutačno srpsko vodstvo prema njegovu je mišljenju frustrirano… još uvijek nisu svjesni do čega je dovela njihova iracionalna politika. Nadam se da će i njihovi građani shvatiti koliku im štetu čine.

Govoreći o slovenskim prijetnjama, Petrov je rekao kako ga je iznenadila Erjavčeva izjava, no ne vjeruje da će prijetnje ostvariti. Vjeruje da su Slovenci svjesni koruptivnih radnji kojima su kontaminirali proces arbitraže. Uvijek se može uzvratiti istom mjerom, no problemi se trebaju rješavati razgovorom i tihom diplomacijom, rekao je Petrov.

Na komentare ustavnih stručnjaka da nije dobro zazivati ustavne promjene, Petrov je rekao kako smatra da su neke ipak nužne. Zaštita prirodnih resursa djelomično je već navedena u Ustavu, no u praksi se pokazalo da to nije dovoljno, rekao je.

Suradnju s premijerom Plenkovićem ocijenio je jako dobrom. Problema, vjeruje, neće biti sve dok među partnerima postoji povjerenje.  Na pitanje jesu li mu se branitelji obratili s prijavom protiv HAVC-a, Petrov je rekao kako je protiv bilo kakvih intervencija u rad državnih institucija. Odgovorio sam im da sam za to da državna revizija provjeri sve institucije čiji je rad sporan, rekao je Petrov.

Zadnja tri mjeseca prolazili smo modele po kojima bismo nastavili djelovati, a istovremeno zadržali izvornu ljepotu temelja na kojima smo se izgradili. Htjeli smo otvoriti politički život svim građanima Hrvatske, a ne dati im člansku iskaznicu. Zadržat ćemo duh demokracije i našu težnju da što više ljudi uključimo u kvalitetan politički život, rekao je Petrov, prenosi HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.