"Kandidatura Sedlara je sramotan potez vlasti na odlasku"

Vijesti 17. tra 201712:57 > 13:05

Kandidatura Jakova Sedlara za Nagradu Grada Zagreba je omalovažavanje svih dosadašnjih dobitnika ove značajne nagrade, tvrdi politička platforma Zagreb je NAŠ! te od svih zastupnika u Skupštini grada Zagreba traže da ne dozvole takvu politikansku zloupotrebu najviše gradske nagrade i odbiju taj sramotan prijedlog.

Na posljednjoj sjednici ovog saziva Gradske Skupštine koja će se održati 19. travnja odlučit će se o dobitnicima Nagrade Grada Zagreba, a među kandidatima za nagradu u području filma i kazališta predložen je Jakov Sedlar.

Jakova Sedlara za kandidata izabrao je Odbor za javna priznanja na čelu kojega sjedi Milan Bandić, između 15 nominiranih u ovoj kategoriji, podsjećaju iz Zagreb je NAŠ! pitajući u svojem se priopćenju “na temelju čega je Sedlar dobio prednost pred ostalim nominiranima među kojima su, da spomenemo samo neke od protukandidata i protukandidatkinja: Ksenija Marinković, Hana Jušić, Miroslav Sikavica, Željka Udovičić Pleština, Silvije Petranović, Bogdan Žižić, Inge Appelt, Krešimir Dolenčić, Iva Vitić Gameiro, umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, sve redom iznimna imena pojedinaca i institucija u kulturi grada i države”.

“Za razliku od mnogih nominiranih koji su u prošloj godini ostvarili značajna postignuća te osvojili domaće i međunarodne nagrade, jedno od ključnih ostvarenja Jakova Sedlara u prošloj godini sudska je tužba zbog filma ‘Jasenovac – istina”’.

Ističu također  da se “protive instrumentalizaciji kulture i zalažu za inkluzivnu i participativnu kulturu koja će promicati najviše vrijednosti suvremenog društva temeljene na nasljeđu antifašizma”.