Trese li se stolica ministru zdravstva?

Vijesti 09. svi 201719:01 > 19:11
N1

Liječnici KBC-a Split od ove će jeseni odlaziti u Zagvozd kako bi liječili lokalno stanovništvo Zagore. Tamo se planirana otvaranje dnevne bolnice koja će biti izmješteni dio KBC-a Split. Iako je riječ o funkcionalnoj integraciji bolnica koja je zdravstvu nužno potrebna, zdravstveni sustav i dalje je na klimavim nogama, a možda i pozicija ministra.

Iako je riječ o funkcionalnoj integraciji bolnica koja je hrvatskom zdravstvu nužno potrebna, zdravstveni sustav i dalje je na klimavim nogama, a možda i pozicija ministra.

Iz Ministarstva zdravstva konačno dobre vijesti. Stanovnici imotskog, makarskog, vrgoračkog i omiškog kraja od jeseni više neće morati u Split kako bi obavili različite pretrage ili dobili terapiju koja im je potrebna. Adekvatno liječenje moći će dobiti u poliklinici u Zagvozdu koja s radom kreće na jesen.

“Specijalisti iz Splita jedan dan tjedno će ići prema rasporedu i radit će to u Zagvozdu. Isto je da li radio ja kolonoskopiju na Firulama, na Križinama ili Zagvozdu”, kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Na ovaj se način splitski KBC, kojem gravitira oko milijun ljudi, približio pacijentima i napravio iskorak koji bi trebale slijediti i druge hrvatske bolnice. Pogodnosti su višestruke.

“Mislim da Splićani i splitska bolnica zaslužuju da ne budu zakinuti u bilo čemu zbog toga što smo centralna zdravstvena ustanova u Dalmaciji”, kaže dr. Ivo Jurić, ravnatelj KBC Split.

“To hrvatski narod neće koštati ništa, to dolazi iz EU fondova, a neusporedivo će malo koštati koliko će vrijediti. Dakle, ukupna investicija će biti negdje do 5 milijuna, a samo godišnje na putne naloge trošimo 15 milijuna”, kaže ministar Kujundžić.

A uštede su nam itekako bitne. Javna je tajna kako hrvatsko zdravstvo puca po šavovima. Pitanje je do kad će i hoće li uopće izdržati.

“Već 5 -6 godina ukupni dug u zdravstvu je oko 8 milijardi kuna, ono što sada činimo maksimalno jesu racionalizacije i bolje poslovanje u bolnicama”, pojašnjava ministar.

Splićani nisu optimistični i u boljitak ne vjeruju.

“Ništa ja tu ne vidim dobra, to je bar moje mišljenje. Evo sad sam išla upisati se za nalaze, sad ne mogu, kontrola mi je u 12. mjesecu, a čitava ova godina popunjena”, kaže Dragica Burić.

“Blago bogatima, plate, obave i žive. A tko odradi životni vijek i dođe u mirovinu… u Božje ruke, pa što bude”, kaže Ivica Cvitanović.

“Ja se najmanje bojim, jer, niti sam živio od politike’

Hrvatsku već tjednima trese i kriza vlasti. Trenutno smo država bez čak četiri ministra, a novi će biti izabrani nakon lokalnih izbora. Rekonstrukcija Vlade i promjene u Banskim dvorima mogle bi biti i šire od četiri upražnjena minstarstva, što znači da bi premijer mogao zamjeniti i HDZ-ove ministre s kojima nije zadovoljan. Sve se češće spominje ime ministra zdravstva.

“Što se mene osobno tiče, ja se najmanje bojim, jer, niti sam živio od politike niti trebam živjeti od politike. Ne bojim se nikoga u ovoj zemlji, HDZ se nikoga ne boji, a ni ja osobno”, kaže Kujundžić.

I dok ministra očito i ne brine previše hoće li ostati u Vladi, novi ministri, barem njih četvorica, svoju potvrdu očekuju nakon lokalnih izbora. Bit će istodobno i konačan test prave većine u Saboru.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.