"Zakon o pobačaju mogao bi biti restriktivniji"

Vijesti 20. svi 201718:17 > 18:27
N1

Gošća Dnevnika u 18 bila je jedna od privedenih aktivistica na današnjem "Hodu za život", Sanja Sarnavka.

Zbog čega ste odlučili svojim prosvjedom zaustaviti povorku?

Mi smo se prije nekog vremena, budući da smo znali datum organiziranja “Hoda za život”, okupile u Platformi za ženska reproduktivna prava i to pojedinke koje su imale potrebu reći da se ne slažemo s ovim da se donese restriktivan zakon o pobačaju, protiv čega mi jesmo. Mi nikad nikome nismo branili pobačaj, ali ja sam, za razliku od Meri Cetinić i majka i baka dvije djevojčice i meni je neshvatljivo da moje snahe i unuke nemaju prava koja sam imala ja, jer se time nipodaštava žene, jer svaka žena vrlo dobro zna da može roditi, ali ako se odluči na pobačaj, koji nitko ne promovira niti misli da je nešto dobro, ali da ima izbor napraviti ga u sigurnim uvjetima.

Jeste li očekivali privođenje u policiju?

Računali smo na to, nas je 15 privedeno, nismo znali do zadnjeg dana tko će doći, jer su bili neugodni komentari ljudi sa strane, doduše, najviše ih je bilo upućeno meni, jer mene valjda najbolje znaju.

Što se događalo nakon što ste privedeni u policijsku maricu, kako se policija odnosila prema vama?

To je procedura, umorna sam užasno. Ne samo da se ništa nije dogodilo, nego moram pohvaliti postupak policije koja se prema nama ponašala vrlo korektno, sve je bilo u demokratskim okvirima. Samo ono što mi je bilo stravično, oni sve moraju ručno raditi, sve ručno unositi, kopirati. Uz sve europske projekte, kako ćemo imati zadovoljnu policiju, kad ništa od digitalizacije niti kompjutorizacije.

Vi ste zbog intervjua u kojem kritizirate organizatore Hoda za život dobili prijetnju koju ste prijavili policiji. Kako je policija reagirala na vašu prijavu? Je li pronađen pošiljatelj?

Za sad nije pronađen, jer je lažni profil, to je jedan od heroja koji se lažno predstavio, jer je nedužan čovjek ispitan. Hoće li policija otkriti tko se stvarno krije iza toga, ne znam, ali ono što sam ja u intervjuu rekla, i to za mali portal, jest da je nevjerojatno da oni samo prate kako se nešto piše o njima. Mislim na to da su organizirani, imaju puno novca i da je to organizacija koja je globalno rasprostranjena. Oni definitivno traže zabranu pobačaja. Naravno, jer imaju dobar PR.

Očekujete li da bi moglo doći do ograničenja prava na pobačaj kroz novi zakon koji Sabor treba donijeti u iduće 2 godine?

Kakva je atmosfera, postoji mogućnost da će biti restriktivniji, ali zato smo mi tu. Već tu vidim strašno licemjerje.

Što ćete vi poduzeti?

Sve što je u našoj moći, sve zakonski, civilizirano. Može se svašta očekivati, ovisno o tome što će se razvijati. Mi nažalost nemamo novac i ne možemo dovući sve svoje prijateljice iz svih krajeva Hrvatske, pa je zato sve napravljeno tako da bude simbolički. Danas nam je jedan od sudionika “Hoda za život” rekao da bi u stara vremena ovakve kao mi bile spaljene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.