"Povjerenstvo za neprofitne medije nije predviđeno zakonom"

Vijesti 23. svi 201717:19 > 17:24
Ilustracija

Povjerenstvo za neprofitne medije nije ni predviđeno Zakonom o kulturnim vijećima i to bi trebalo spadati u medijsku politiku, izjavila je u utorak u Bruxellesu hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

“Kulturna vijeća koja su danas imenovana propisana su zakonom, dok povjerenstvo za neprotifitne medije koje je prije postajalo nije dio Zakona o kulturnim vijećima”, rekla je ministrica Nina Obuljen-Koržinek odgovarajući na upit zašto nije imenovano povjerenstvo za neprofitne medije.

Stručno povjerenstvo za neprofitne medije postojalo je za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a prošle godine ga je ukinuo tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Ministrica Obuljen-Koržinek sudjeluje u utorak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Na sastanku se razgovora o dopunama direktive o audivizualnim medijskim uslugama s ciljem da se regulira pitanje novih usluga, usluga na zahtjev, da se promiče europska kinematografija, osigura zaštita djece i da se olakša borba protiv govora mržnje.

“Hrvatska podržava direktivu kakva se sada predlaže u svim njezinim dijelovima, proširenje jurisdikcije na nove usluge i nove platforme, uvođenje europskih kvota. Mislim da su to poboljšanja koja neće ugroziti ničije poslovanje, niti razvoj novih tržišta, a omogućit će da se na adekvatan način nacionalnim mjerama kulturnih i medijskih politika zapravo štiti i promiče europski sadražaj te ono što je najvažnije da se štiti od govora mržnje, da se štite maloljetnici i da se štiti etičnost i profesionalnost u oglašavanju”, rekla je ministrica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.