Stižu pljuskovi s grmljavinom

Vijesti 31. svi 201709:51 > 09:56
N1

Ljeto je stiglo i prije vremena, pretoplo je i noću i danju, čak sparno, zbog čega su mnogi otvorili sezonu kupanja. Toplo se vrijeme nastavlja i danas.

I danas bi moglo biti još koji stupanj toplije u odnosu na jučer, kad je u mnogim mjestima prvi put ove godine bilo vruće. Vruć dan u meteorologiji je prema definciji onaj u kojem je temperatura jednaka ili veća od 30 stupnjeva, što je jučer bio slučaj u Karlovcu, Sisku i Zagrebu. Da je ljeto uranilo, pokazuje i informacija da je prosječan dan pojavljivanja prvog vrućeg dana na zagrebačkoj postaji maksimir 11. lipnja.

Vrućinu će prekinuti vlažniji i svježiji zrak, koji već stiže u naše krajeve, što već od jutra rezultira oblacima vertiklalnog razvoja. Upravo će konvektivna naoblaka rezultirati kišom i pljuskovima, u poslijepodnevnim satima, najvjerojatnije na sjeverozapadu i unutrašnjosti Hrvatske. Kako će vlažniji i svježiji zrak naići na zagrijanu podlogu, moguće je i nevrijeme, zbog čega je na snazi Meteoalarm, sustav koji upozorava na ekstremne vremenske prilike.

Situacija je alarmantna u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Drugdje će biti ljetno i danas, sunčano i gotovo vedro, osobito duž obale. 

I u noći će jug biti skoman oblacima, dok će sjevernije biti tmurnije, kišovito i pljuskovito, i vrlo vjerojatna je pojava munja. Iako vjetar prolazno može pojačati tijekom lokalnih nestabilnosti, danas će diljem zemlje biti mirno, doduše, dosta šaroliko u pogledu strujanja. Tako će duž obale, uz jugo i jugozapadnjak, umjerene jakosti, povremeno puhati i zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Kako našim krajevima cirkulira topao zrak, danas će još posvuda biti dosta toplo, i vruće, osobito u kontinentalnoj Hrvatskoj. Stupnjevi će biti pozamašni i tijekom noći, osobito na jugu Jadrana, čak 19, što je više nego ugodno za noćne sate. Drugdje će biti malo svježije, većinom od 11 do 17.

Temperature će se vrlo malo mijenjati i u nastavku tjedna, i tek će malo osvježiti, danju, doduše, i dalje će biti toplije nego što to priliči ovom dobu godine, mnogima i sparno. Sparinu će tek prolazno ublažiti kiša i pljuskovi, u nekim područjima, od danas, mogući gotovo svakodnevno. Kišobrane imajte nadohvat ruke!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.