Sedlar o Baniček: To je najrigidnija komunistička propaganda

Vijesti 22. lip 201717:27 > 17:35
Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatski kazališni i filmski redatelj Jakov Sedlar, kojeg je danas za povijesni revizionizam optužila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, optužbe je odbacio kao "najrigidniju komunističku propagandu".

“U stilu najrigidnije komunističke propagande, koja nema veze s antifašizmom, prozvala je zagrebačkoga gradonačelnika da je dodijelio Nagradu Grada Zagreba nekome tko u svome radu želi revidirati povijest i tko, ni više ni manje, brani fašizam”, podsjetio je Sedlar te dodao kako s gnušanjem i prezirom odbija i pomisao da bi pokušao revidirati bilo što što počiva na provjerenim povijesnim činjenicama, a posebno da bi branio fašizam ili nešto slično.

“Ono što, očito, najviše smeta gospođu Baniček i slične ‘antifašiste’ jest moje postavljanje pitanja oko djelovanja Titovih komunista u Jasenovcu nakon 1945.”, napomenuo je Sedlar dodavši kako za to ima svjedoka i dosta dokumenata, ali nema priznanja “nje i slične joj bratije”.

Žalosno je, smatra Sedlar, što ona i njezini ‘antifašisti’ po profesiji ne žele priznati da je nakon završetka Drugoga svjetskog rata, njihov voljeni Tito odgovoran za ubijanja desetina tisuća nevinih hrvatskih ljudi.

To je, po Sedlarovim riječima, onaj Tito koji je, na osnovi dokumenata o svome djelovanju, bio antisemit i zaštitnik svjetski poznatih terorista.

Sedlar podsjeća kako je Nagradu Grada Zagreba dobio zbog svoga rada u protekloj godini, a on je činio i kazališnu predstavu i film na temu “Anne Frank” s premijerama po Hrvatskoj, ali i u SAD-u, Sloveniji, Izraelu, Bosni i Hercegovini, Poljskoj i Japanu. U obzir je, istaknuo je, ušao i film “Nisam se bojao umrijeti” o domoljubnoj akciji Antona Kikaša 1991., koji je do sada vidjelo preko 50.000 gledatelja u Hrvatskoj, BiH, Europi i Americi, kao i film “Snaga tišine” koji je prikazan u SAD-u, Hrvatskoj i Europi te film “Pravednica Romkinja”, film o jedinoj Romkinji koja je dobila najviše izraelsko prizanje “Pravednik među narodima”.

Vama i vašoj ideološkoj bratiji jedino je važno što sam se usudio dirnuti u jednoga od najvećih zločinaca u povijesti kojega nisam ja proglasio takvim, nego neovisne ankete u Engleskoj i u Europi, poručio je hrvatski redatelj dodavši kako bi se gospođa Baniček zbog izgovorene laži, trebala stidjeti, premda mu se čini kako ona nema toga osjećaja.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u obraćanju okupljenima u Brezovici rekla je da su se među njima “pojavili neki koji javno zatiru svjetlu tradiciju antifašizma svojim relativiziranjem ustaških zločina, te tako baciti ljagu na Hrvatsku. Relativiziranje ustaških zločina je otišlo tako daleko da neki samoproklamirani antifašisti licemjerno dolaze tu među nas i polažu vijence, a nagrade daju ustaškim falsifikatorima povijesti kao što je Sedlar, rekla je Ikić Baniček.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.