Mamiću prijeti kazna zbog nepoštivanja suda

Vijesti 04. srp 201707:07 > 07:13
N1

Zbog incidenta u sudnici i samog nepoštivanja suda Zdravko Mamić mogao bi dobiti 50.000 kuna kazne. Upravo tolika je kazna za nepoštivanje suda i neprimjereno ponašanje propisana Zakonom o kaznenom postupku.

Nakon što je svjedokinja Vesna Juraić u ponedjeljak na osječkom sudu rekla “Ne, ne sjećam se”, a sudac ponovio i počeo to pisati u zapisnik, počeo je još jedan show Zdravka Mamića.

“Izričito je rekla NE, a ne da se ne sjeća. Ja sam čuo, izričito je rekla ne, a nije rekla da se ne sjeća. Ja sam čuo, izričito je rekla ne. A dobro, istjerajte me van. Evo idem van, ispitujte svjedoka, čovječe Božji, rekla je isključivo ne”, planuo je opet Mamić.

I nije bio u pravu. A zbog takvog ponašanja u sudnici Zakon o kaznenom postupku je jasan – ako optuženik, branitelj, oštećenik, zakonski zastupnik, opunomoćenik, svjedok, vještak, tumač ili druga osoba ometa red ili se ne pokorava nalozima predsjednika vijeća za održavanje reda, predsjednik vijeća će je opomenuti ili novčano kazniti do 50.000,00 kn. Ako ta osoba nastavi ometati red i ne pokoravati se nalozima predsjednika vijeća, predsjednik vijeća može naložiti njezino udaljenje iz sudnice.

Osječki županijski sud Mamiću službeno još kaznu nije izrekao, piše Dnevnik.hr.

Zdravku Mamiću ovo nije prvi takav eksces. Prošli put je zbog verbalnog ispada izgubio odvjetnički tim.