'Požari se ne gase ljeti, to se radi preventivno, zimi'

Vijesti 21. srp 201710:59 > 11:03
Izvor: N1

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić otkrio je razloge zbog kojih je sazvana sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost.

“Odbor je sazvan na inicijativu Davora Bernardića s obzirom na ozbiljan kolaps koji je nastao na području Splita”; rekao je Ostojić koji je bio upitan zašto misli da je riječ o kolapsu i koji je njegov uzrok.

“To apsolutno nisu moje rečenice, već riječi gradonačelnika Splita, načelnika i svih koji su davali izjave, svih građana koji su potvrdili da situacija nije bila pod kontrolom, a kad se dogodi takva situacija, Odbor je dužan odmah reagirati”, objasnio je Ostojić.

“Svi su napravili svoj dio posla, branili, ali se ne smije dogoditi improvizacija. Građane zanima sigurnost, a ne tko je morao i kad intervenirati. Treba se jasno dogovoriti kako se ovo ne bi ponovilo. Stvar je jednostavna, zakon iz 2015. godine o civilnoj zaštiti daje odgovore na sva pitanja o djelovanju u ovakvim situacijama”, rekao je Ostojić koji smatra da je rješenje problema u prevenciji.

“Apsolutno, požari se ne gase ljeti, to se rješava preventivno zimi. Svi su dužni napraviti svoj dio posla, ne može se  dozvoliti da se hidranti ne mogu otvoriti, sramotno je da su ljudi granama branili svoje kuće. Cilj je ove tematske sjednice da se takve stvari više ne dogode”, odlučan je Ostojić koji je dodao i kako treba utvrditi odgovornost.

“Zna se tko utvrđuje odgovornost, mi u Odboru moramo identificirati problem. Zašto inspekcijske službe nisu utvrdile razlog zbog kojeg nije aktivirana cvilna zaštita i na to treba reagirati. Odbor treba napraviti sve da se ovo ne ponovi. Nova bura može donijeti nove izazove. Krizno komuniciranje je istaknuto kao problem, to je izuzetno važno. Važna je komuninikacija i prema građanima i turistima kako se ne bi ponovila situacija kakvu smo imali”, zaključio je Ranko Ostojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.