Putničke agencije ne žele vratiti novac za odgodu maturalaca

Vijesti 21. kol 201708:38 > 08:45
Tanjug/AP/Manu Fernandez

Nakon terorističkih napada u Španjolskoj i preporuke Ministarstva obrazovanja školama da odgode maturalna putovanja planirana za ovaj tjedan, putničke agencije upozoravaju da roditelji neće dobiti ni kune natrag ako se maturalna putovanja otkažu, osim ako su uplatili osiguranje od otkazivanja.


U agencijama objašnjavaju da su uplaćeni novac već proslijedili i uplatili smještaj. Koliko će škola odgoditi maturalno putovanje, znat će se danas nakon što se sastanu i školski odbori.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija tvrde da za sada nema odgoda putovanja te da će se postupati prema uputama Ministarstva vanjskih poslova, koje preporučuje maksimalan oprez i dodatno informiranje prije putovanja u Španjolsku.

Roditelji koji ne žele da im djeca na maturalac idu u Španjolsku, mogu se pozvati na direktivu koja obvezuje Hrvatsku: ako postoji bojazan od terorističkog napada, može se tražiti raskid ugovora i ne treba platiti naknadu, rekla je za HTV Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga. Agencije mogu zadržati dio novca zbog troškova, no postoji direktiva, i presude EU sudova koji kažu da je možemo izravno primijeniti. Svaki potrošač može se obratiti agenciji pisanim putem i tražiti raskid ugovora bez plaćanja. To vrijedi i ako je rok za otkazivanje 7 dana. Roditelji za uplaćeni novac mogu tražiti i promjenu destinacije, naglasila je.