"Promjena Trga nije humanistička, nego revizionistička"

Vijesti 01. ruj 201712:27 > 12:37
Izvor: N1

Povjesničar Hrvoje Klasić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao preimenovanje Trga maršala Tita.

“Da je meni netko ’91. godine kad sam upisivao povijest, da će povjesničari biti najtraženija roba u medijskom prostoru, promijenio bih državu. Prošlošću se bavi svatko. Ban Josip Jelačić nikad u životu nije govorio ‘Za dom spremni’, niti je taj pozdrav postojao do ustaškog pokreta. Kad govorimo o promjeni ploče s imenom Josipa Broza Tita, svi koji o njemu danas govore, govore na razini emocija. Taj narativ i interpretacije koje postoje o Jugoslaviji, komunizmu, Titu, moraju biti podložne reinterpretacijama. Ide se s potpuno novih pozicija, danas je ona proustaška. Namjera nije humanistička, nego revizionistička u političkom smislu, da se jedan dio hrvatske povijesti koji je svjetska javnost prepoznala kao zločinački, da se pokuša umiriti i prikazati kao nešto čime se trebamo ponositi”, rekao je Klasić.

“Ovo je varanje javnosti, ne radi se o demokratskom ispravljanju prošlosti, jer da smo se u zadnjih 30 godina brinuli o tome, ne bismo dopustili da pobjedničku vojsku, koja je međunarodno priznata ovako propitujemo”, rekao je Klasić.

Smatra da je u cijeloj priči manje bitno ima li u nekom gradu u Hrvatskoj ulica s imenom Josipa Broza Tita. “Manje je bitno ima li gradova s ulicama Tita. Mi se brinemo je li promjena ploče daljnja eskalacija svega ili je tek početak”, rekao je Klasić. 

Istaknuo je da je šokiran izjavom da Jasenovac treba označiti mjestom posebnoga pijeteta. “Ja sam šokiran time. Zar Jasenovac to nije?”, kazao je Klasić.

Kad je u pitanju ploča HOS-a, Klasić je istaknuo da je za to da se komemoriraju oni koji su časno poginuli. “Ali obmanjivati javnost i ponašati se kukavički nije u redu. Tada se NDH od određenih ljudi koji su osnivali HOS smatrala upravo najboljom mogućom odakle bi bila bolja simbolika. Žao mi je što se neki političari nisu jasnije uključili i osudili ponašanje”, rekao je Klasić.

Ipak, ne zna kako bi trebala izgledati službena osuda. “Ne sjećam se da ima ijedan SDP-ov zastupnik koji nije osudio Bleiburg, Goli otok, ne znam nijednog profesora, moga kolegu, koji to nije osudio”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.