Najalarmantnija situacija je u Konzumu, no nije ugrožen!

Vijesti 05. lis 201707:10 > 16:05
N1

Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna, kazao je u četvrtak izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, predstavljajući rezultate kompanija iz sastava tog koncerna.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekt u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna, kazao je Ramljak.

U poljoprivredi – Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku – ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec,  700 milijuna kuna.

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekt na neto dobit u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna, a u prehrani 1,4 milijarde kuna.

N1

Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (Pwc) obuhvaća 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, 3 društva u Srbiji i 3 društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu.

“Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku izvanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja”, istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

Na novinskoj konferenciji koja je u tijeku, izvanredna uprava Agrokora prezentira najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Iz Agrokora, naime, objavu revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor najavljuju za početak idućeg tjedna, a nakon što budu predstavljeni Privremenom vjerovničkom vijeću.

TIJEK DOGAĐAJA PRATILI SMO IZ MINUTE U MINUTU

15:03 Počela je objava revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije koncerna, a iznosi ih izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

N1

Uz Ramljaka su bili i Ines Lozić, članica uprave Konzuma i Vlado Bošnjak, prvi Ramljakov savjetnik za financije.

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (Pwc) obuhvaća 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, 3 društva u Srbiji i 3 društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu.

“Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku izvanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja”, istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

“Neki od izvještaja sadrže značajne ispravke na izvještajima za 2015. i 2016. Da nije bilo ovog zakona financijski izvještaju bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanije, to jest trebao bi se otvoriti stečajni postupak”, govori Ramljak. Otkrio je da su neke stvari u 2015. bile krivo knjižene i neke stavke nepravilno vrednovane.

Neto rezultat, gubitak svih kompanija u diviziji maloprodaja iznosi 2,247 milijarde kuna u 2016. od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto gubitak.

Grupa poljoprivreda je u gubitku od 327 miljuna kuna, od čega skoro 80 posto čini PIK Vinkovci, dok je u grupi prehrana ostvaren gubitak od 741 milijun kuna.

Kad se pogledaju brojke iz 2015. godine, Konzum dobit od 235 milijuna kuna, no stvarni gubitak je milijardu i 407 milijuna kuna.”

N1

Ramljak je kazao da je takvo ponašanje vjerojatno išlo godinama, ali da to nije rezultat zbog čega je Agrokor došao u ovu situaciju.

“Konzum je imao gubitak iznad visine kapitala od 7,4 milijardi kuna – rekao je Ramljak i dodao da je u 2015. godini izvještavano da je Konzum imao pozitivan od 2,8 milijardi kuna, on je već tada imao više od 5 milijardi kuna gubitka iznad visine kapitala”, kazao je Ramljak.

“Ispravke vrijednosti imao je i Tisak. Neto 388 milijuna kuna u 2016. i njegov gubitak na kapitalu je 202 milijuna kuna.

Na kraju dolazimo do najbolje dijela kompanije, a to je divizija prehrane i to su najbolje kompanije, imaju dosta stabilno poslovanje i bez obzira na ispravke vrijednosti njihovo je poslovanje neupitno.

Ledo grupa je poslovala u 216. s 270 milijuna kuna, no ukupan kapital je 1,3 milijarde kuna. Morali smo napraviti neki ispravke, ali u odnosu na maloprodaju nisu toliko značajni. Da nije bilo tih ispravaka, većina ih dolazi od vrijednosnog usklađenja potraživanja unutar grupe.

Jamnica je poslovala, nakon ispravka, s gubitkom od 317 milijuna kuna u 2016. Kapital Jamnice je jako dobar, a većina minusa dolazi od otpisivanja prema Konzumu.

“Kao što sam rekao, da nije bilo ovoga zakona revizor ne bi mogao ovo, bio bi “game over”, to jest – stečaj. Sada imamo dobru podlogu, dobru osnovu, dobre brojke, znamo osnovu. Prvih par mjeseci rezultati su jako dobri, u prvih devet mjesec Konzum pokazuje operativnu dobit i to nam daje nadu da ćemo do kraja godine imate sve kompanije u sustavu u dobrom poslovanju.”

“Da, bilanca Agrokorovih kompanija vrijedi 13 milijardi manje”, rekao je Ramljak.

Konsolidirano izvješće za Jamnicu možete naći OVDJE.

Gubitak Konzuma u 2016. iznosio je 1,859 mlrd kuna

13:50 Tema Agrokora je obilježila lokalne izbore, a mislim da se napravila velika drama oko izjave kolege Orepića, on je samo prenio što je Plenković rekao, kazao je Mostov Tomislav Panenić u razgovoru za N1 da dolazi ozbiljna odluka u kojoj će mjeri biti otpis, a financijski stručnjak Andrej Grubišić je upozorio da imamo još barem šest mjeseci za nagodbu, a onda još slijedi implementacija i tek šest mjeseci do godinu dana od implementacije ćemo vidjeti što dalje.

12:57 “Meni je priopćenje smiješno, ne znam koje sve račune je ministrica Dalić dala i na koji način je to Vlada utvrdila. Ja nisam previše pažnje davao optužbama Ivice Todorića o prijetnjama, mislio sam da su to sve dezinformacije, ali sad mi je cijela situacija sumnjiva. Ne znam zašto je Vlada reagirala na ovako smiješan način. Čak malo više vjerujem Todoriću iako mu većinu toga ne vjerujem. Više sam se fokusirao na istupe ministra Zdravka Marića, ne želi demantirati da je išao kod Todorića, bježi od novinara. Sad nakon priopćenja ne znam mogu li vjerovati ministrici Dalić”, kazao je Nikola Grmoja komentirajući priopćenje Vlade o tome da je utvrđeno kako nije bilo nikakvih prijetnji Dalić Todoriću.

Više čitajte OVDJE.

12:50 Sve je više glasova onih koji traže da Vlada kaže tko je radio lex Agrokor, a među njima je i HNS, HDZ-ov partner u Vladi Andreja Plenkovića. Predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić poručio je: “Vlada mora reći tko je radio lex Agrokor. Transparentnosti nikad dosta!”

12:37 Upitan je li ikad svjedočio da se iz stranke i pozicije Vlade pokušava utjecati da se pomogne Agrokoru, Zlatko Hasanbegović je gostujući na N1 kazao: “Ne, naravno, o tome nikada nije bilo riječi ni na stranačkim tijelima ni na Vladi. Problem je da se to od samog početka radilo u neformalnim parapolitičkim središtima moći. Agrokor je zavšio onako kako se moglo i očekivati”.

11:30 Ivica Todorić nastoji zamaskirati svoju odgovornost, prikazati zavjeru da se željelo oteti Agrokor, da je veća odgovornost političara od njegove, ali zavjere nema, što ne znači da je politika odigrala “pošteno”, upozorio je ekonomski analitičar i novinar Biltena Domagoj Mihaljević komentirajući za N1 situaciju u Agrokoru uoči objave revizije.

Više čitajte OVDJE.

10:25 “Dao sam nalog da službe verificiraju koresponedenciju elektronskom poštom i pokazalo se da nikakvih prijetnji od strane potpredsjednice Martine Dalić ni prema vlasniku Ivici Todoriću, ni prema članovima Uprave nije bilo. Sve što radimo, radimo vrlo odgovorno i u javnom interesu”, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade istaknuvši da je to potrebno stalno ponavljati.

“Vlada RH ne utječe na rad DORH-a, policije ili pravosuđa, a naš glavni cilj je očuvanje stabilnosti hrvatskoga gospodarstva i financijskoga sustava”, naglasio je premijer i dodao: “Imamo jasnu liniju djelovanja, ne mijenjamo stavove kao neke druge političke stranke sukladno tome što izađe u nekom od medija – da najprije nekoga štitimo, a onda smo otimači”.

Više čitajte OVDJE.

9:50 “Danas je povijesni dan za našu državu. Uzeo sam stanku da bih naglasio važnost ovog dana. Trebamo svi duboko udahnuti i pitati hoće li danas biti prekretnica. Danas ćemo saznati je li Todorić bio lopov, što se događalo svih ovih godina, ali to će biti samo početak”, kazao je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić obrazlažući stanku koju je zatražio u Saboru. 

Više čitajte OVDJE.

9:45Vlada je osudila korištenje neistinitih informacija od strane vlasnika Agrokora Ivice Todorića u napadima na potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić kao i na cijelu Vladu Republike Hrvatske.

Više čitajte OVDJE.

9:00 Dogovora oko osnivanja istražnog povjerenstva još uvijek nema premda se očekuje da bi se o njemu, kao i o ustavnim sucima trebalo u petak, odnosno sutra trebalo glasati u Saboru.

Više čitajte OVDJE.

8:15 O slučaju Agrokor u Novom danu razgovarali smo s profesoricom Pravnog fakulteta u Zagrebu Jasnicom Garašić, koja je kazala da danas nikako ne trebamo očekivati neki rasplet svih raspleta oko Agrokora. “To je tek neki početak. U pravnom smislu tek će se voditi bitke, a nagodba bi trebala biti kruna, ako do nje uopće dođe – ako Ustavni sud ne odluči ukinuti zakon. Ono što je žalosno u čitavoj priči je da Vlada uopće nije pripremljena na taj scenarij, oni ustraju da će do te nagodbe doći. Čak i da se sada ukine taj zakon, za državu bi bila manja šteta, umjesto da ustrajemo da je sve dobro i da idemo na nagodbu.”

Više čitajte OVDJE.

7:30 Kriza u Agrokoru zasigurno je najznačajniji događaj ove godine na domaćoj gospodarskoj, ali i političkoj sceni jer je mogućnost stečaja najveće privatne kompanije u Hrvatskoj zaprijetila urušavanjem poslovanja brojnih malih, ali i velikih tvrtki, poljoprivrednih proizvođača, gubicima radnih mjesta …Ta je kriza, također, zaljuljala Vladu jer se raspala koalicija između HDZ-a i Mosta, a nova je vladajuća koalicija na manje čvrstim temeljima nego što je bila na samom početku mandata.

Više čitajte OVDJE.

7:10 Nalaz revizije o poslovanju Agrokora trebo je biti objavljen još prošli petak, ali je odgođen, kako je N1 doznao od ljudi iz Uprave koncerna, jer se radilo na testovima koje prikupljeni podaci moraju proći kako u slučaju većih odstupanja između projekcija i stvarnog stanja razlika ne bi bila prevelika, a nalaz ne bi morao ići na doradu.

Podsjetimo, proteklih dana Ivica Todorić sa svog bloga napada Vladu i izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, optužujući ih da su mu ukrali Agrokor i upropastili njegovo poslovanje. U medijima se špekulira da je Todorić u poslovnim knjigama sakrio tri milijarde kuna neprikazanih troškova, a on tvrdi da su to laži koje nemaju veze sa stvarnošću.

Prema posljednjim podacima, Agrokorov dug iznosi 40,3 milijuna kuna.

Nakon što revizori PwC-a objave svoj izvještaj na vidjelo bi trebalo izaći je li bilo propusta pri vođenju poslovnih knjiga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.