Postoji jedna stvar koja bi Bernardića trebala užasnuti

Vijesti 06. stu 201708:59 > 09:08
Podijeli:
Izvor: N1

Gošća Novog dana bila je bivša ministrica, komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy koja se osvrnula na najnovije rejtinge političkih stranaka u Hrvatskoj.

Dosad se na rejting stranaka nije osjetio efekt Agrokora, ali u posljednjem istraživanju neke brojke su se promijenile. Koliko je na to utjecao Agrokor?

Mislim da jest jer je to još uvijek glavna agenda. Većina medija svaki dan barem jednu temu posvećuje stanju u Agrokoru. Objava detalja vezanih za roll up utjecala na rejting stranaka. Otvaraju se sumnje da u konsolidaciji Agrokora stvari nisu baš tako čiste i jednostavne. SDP je uspio izgurati ovo Povjerenstvo, ali nije uspio dovoljno kvalitetno postaviti tu agendu. To se odražava na njihov minimalni porast. Ako se ne varam SDP je rastao 0,8 posto. Pad HDZ-a je 2,2 posto što jest daleko više od SDP-a. SDP i dalje nije uspio u nametanju agende koja njima potpuno odgovara vezano za Agrokor.

Zašto je Most dobio na popularnosti?

Most i Živi zid su rasli po 0,9 posto. To je manje od 1 posto. Most je više uspio kapitalizirati Agrokor nego SDP. Stječe se dojam da su aktivniji nego SDP, a treba znati da je Mostov razlog zašto su izašli iz Vlade upravo Agrokor. Inzistirali su da istupi Marić.

Je li iznenađenje HSS koji je ostao jedini s nešto snažnijim rejtingom, iako nije toliko aktivan oko Agrokora?

Došlo je do krize javnosti sa svim glavnim akterima. I ne bi me začudilo da je to nekakva vrsta prelijevanja neodlučnih prema HSS-u. Pozicioniraju se kao stranka koja nije konzervativna.

Iznenađuje li rejting Bandića koji je stabilan?

Mene ne. Vuk Vuković je nakon lokalnih izbora proveo istraživanje gdje se vidjelo da kod nas, suprotno onome što većina misli, birači ne biraju vjerodostojne političare nego one koji su “krvavi ispod kože” tako da mene rejting Bandića koji je relativno visok ne čudi jer se kod njega djelomice radi o kupovini birača. Ima blagajnu Zagreba pod sobom i to je veliki resurs u smislu kupovine birača. HDZ to isto radi – imamo ovaj zakon o braniteljima koji bi trebao dodatno financirati branitelje i to je klasična kupovina birača po metodi bog će platiit.

Rast Neovisnih za Hrvatsku. Kolika je njihova snaga?

Može se reći da je Hasanbegović na početku mandata ispunio glavno predizborno obećanje, a to je promjena imena Trga maršala Tita što je onima koji ga podržavaju dalo vjetar u leđa. Tako da to mene ustvari ne iznenađuje. Ono što je situacija krize u politici što na ljevici imamo razmrvljenu situaciju, jako slabog vođu Bernrdića koji nakon godinu dana na čelu SDP-a apsolutno nema nikakvu perspektivu i SDP s njim na čelu će nastaviti s trendom slabljenja. Bernardić i ljudi koji su sad na vrhu SDP-a nisu apsolutno nikakva alternativa ovakvom HDZ-u.

Je li iznenađenje da je Plenković među najnegativnijim političarima?

On je premijer. Situacija s Agrokorom mu se ne odvija u korist. Pokazat će se da je donošenje lex Agrokora bila jako štetna odluka i da će na arbitražnim postupcma Hrvatska morati plaćati dugove Agrokora. Ne ide mu to u korist. Agrokor će završiti kako je trebao od početka odnosno stečajem kompanije.

Što bi takav scenarij donio kada je riječ o Vladi?

Moj je dojam da HDZ ima čvršće konsolidirano biračko tijelo. Plenković radi jednu pragmatičnu stvar. ‘Kupovinom’ dijela biračkog tijela kojim ga privezuje uz sebe, a to je ovo s braniteljima. Ali s produbljenjem krize Agrokora ipak će doći do pada rejtinga HDZ-a. Možda čak i ispod 30 posto.

Koliko će Povjerenstvo utjecati rejting?

HDZ je preuzeo konce u Povjerenstvu i izglasavaju odluke koje im neće štetiti. Povjerenstvo se ne smije baviti sa stvarima koje su dio sudskih procesa, ali mislim da Povjerenstvo može imati veliku ulogu, a to je utvrđivanje političke odgovornosti.

Hoće li Povjerenstvo izdržati?

To će ovisiti o pritisku javnosti. Koliko će se inzistirati da se aktere pozove i propita. Predsjednica se svrstala na stranu utvrđivanja činjenica na Povjerenstvu – to je njezin svojevrstan ulog u predsjedničku kampanju. Ako će biti pritiska medija i građana moglo bi se dogodoti da na Povjerenstvu imamo ispitivanje sadašnjih aktera.

Zašto je “Nitko” najpozitivniji političar?

Kada se “Nitko” etablirao kao šef pozitivnih teško da će ga netko skinuti s tog trona. Moj dojam je da su birači izgubili povjerenje u politiku i ja bih rekla da ovih 23,3 posto odražva taj mainstream društva. S tim bih povezala egzodus građana iz Hrvatske. U Hrvatskoj ne vide nikavu perspektivu za sebe i djecu. Sama ta činjenica da je “Nitko” najpopularniji mora biti pokazatelj da je nešto loše u politici.

Može  li predsjednica biti zadovoljna s 14 posto?

Mislim da ne jer su njezine ovlasti da je tješiteljica. Vidjeli smo da je njezin odlazak u Rusiju podigao njezinu popularost jer je doživljena kao ozbiljnija političarka. Frobes nije ušao u istraživanje. Može se gledati u kontekstu toga da je postala interesantna najvećim igračima – Rusiji i SAD-u. Ali to ima više veze s geopolitičkim interesima nego činjenicom da je to Kolinda Grabar Kitarović.

Ima li rivaliteta između predsjednice i premijera?

Mislim da da. Vidjelo se to oko Povjerenstva. Dok se Vlada protivi Povjerenstvu, Kolinda Grabar Kitarović je stala na stranu Povjerenstva. Moja je procjena da će ona i u budućnosti inzistirati na Povjerenstvu, što jako živcira premijera.

Pernar jači od Bernardića…

Mislim da bi Bernardića i SDP to trebalo užasnuti. Ovaj faraonski Statut je potpuno razobličio Bernardića i on je svjestan da nije dorastao funkciji, ali mu je ambicija ogromna pa pokušava sebi Statutom osigurati dugovječnost koja je štetna za SDP. Po tome je pokazao da se ne razlikue od mnogih politčara u Hrvatskoj. Važniji su mu njegovi interesi nego stanje stranke.

Koliko će uspjeha imati izgasavanje nepovjerenja Vladi?

Prije svega se radi o predstavi jer nema političke volje da se tu nešto promijeni. HNS nema nikakvog izbora. Oni na izborima nemaju nikakve šanse, bili bi na milost i nemilost HDZ-a da si osiguraju politički opstanak. Ovakvom SDP-u ne odgovoraju izbori. Nikome u Hrvatskoj ne odgovaraju prijevermeni izbori i mislim da ih neće ni biti.

Najavljeni povratak Vrdoljaka u HNS?

Nije me iznenadilo da se Vrdoljak vraća u HNS, pokazao je da je potpuno nevjerodostojan politčar. Ovo je bio taktički uzmak da ispadne vjerodostojan što je vidljivo sad da se tu igrala daleko mračnija i dublja igra i mislim da kada bi birači držali imalo do sebe takav tip ponašanja bi trebali kazniti.

Koliko je Šeksov intervju naštetio Plenkoviću i Vrdoljaku?

Mislim da je premijer pošizio kad je vidio taj intervju jer se Šeks predstavlja kao mentor premijeru što nije za premijera dobro, a i ono što je ispričao o pozadini dogovora HNS-a i HDZ-a se sada vidi da je bila laž i zato mislim da bi takvim političarima kao Vrdoljak trebala biti zabranjena mogućnost da se bave politkom jer se pokazalo da su lagali i varali kad su govorili da nema pregovora HDZ-a i HNS-a.

Tužba Ramljak-Bernardić? Hoće li Sabor Bernardiću skinuti imunitet?

Praksa je da se za tužbe za krevetu ne skida imunitet i ne očekujem da će se uvažiti Bernardćeva želja da mu se skine imunitet.

Je li vam zamisliva mogućnost da Todorić svjedoči pred Povjerenstvom putem videolinka?

Neće mu to HDZ dopustiti. Ako nisu dopustili Dalić i Ramljaku neće ni Todoriću. Mislim da im ne odgovara da priča ono što bi mogao reći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.