Beljaka nasmijao komentar: Tri su izlaska iz krize u RH

Vijesti 09. stu 201708:46 > 08:51
Podijeli:
Izvor: N1

Održivost mirovinskog sustava bila je tema sinoćnjeg Otvorenog na HRT-u. Gosti emisije bili su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, demograf Stjepan Šterc, poduzetnik Milan Račić i predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac.

Mirovine su sigurne, njihove isplate su neupitne, a hrvatski sustav mirovina je održiv, rekao je ministar Marko Pavić. Pritom je 71 posto strukture ulaganja mirovinskih fondova u državne obveznice, 15 posto u strane obveznice, a 17 posto u dionice. Svako plašenje umirovljenika da im je mirovina ugrožena je neodgovorno, smatra Pavić. Ove godine smo u proračun uštedjeli 780 milijuna kuna, a sve hrvatske obveznice koje je ministar Marić plasirao su se razgrabile.

Kad su se uspostavljali prvi, drugi i treći mirovinski stup, nije postojala ni jedna projekcijska studija što će se događati sa stanovništvom, rekao je Stjepan Šterc. Ni jedna koncepcija gospodarskog rasta Hrvatske ne može se raditi bez stanovništva kao najvrednijeg potencijala u prostoru i društvu. Prema projekcijama, ovakav mirovinski sustav bit će održiv sljedećih maksimalno deset godina, ovisno o silini iseljavanja, možda još i kraće. Šterc se zapitao po kojoj logici fondovi nisu mogli usmjeriti ulaganja na otkup duga građana. Od 2011.godine preko 250 tisuća Hrvata napustio je zemlju, a 70 posto njih mlađe je od 39 godina, dodao je. Zaključio je da ovu Vladu stanovništvo uopće ne zanima

Damir Grabavac objasnio je da su 2014. godine počeli smanjivati izloženost prema Agrokoru u obveznicama jer se neke stvari nisu događale na način kako je bilo najavljivano. Kad fondovi razmišljaju o ulaganju u hrvatske državne obveznice, ne smatraju ih smećem jer kao unutrašnji igrači na tržištu znaju više nego rejting agencije ili strani investitori, kazao je Grabavac.

Svi peru ruke i ispada da je sve super, kaže Milan Račić, a nije normalno da mirovinski fond – koji treba osigurati našu budućnost – investira 70 posto u obveznice koje imaju status smeća. Mi nemamo likvidno tržište dionica, rekao je Račić, a trenutno se nalazimo u bolesnom krugu gdje su naše mirovine udvostručile izloženost riskantnim obveznicama. Država je poput ovisnika kojega mirovinski fondovi opskrbljuju drogom, dodao je Račić. Da budemo iskreni, mi nikad nećemo vidjeti te mirovine. Za 5 do 10 godina taj novac nestaje i dogodit će se slom sustava, smatra Račić.

Silvano Hrelja kaže da su fond menadžeri reagirali na vrijeme i napravili posao kako treba, a sve u funkciji zaštite interesa kapitala hrvatskih građana. Hrelja smatra da se dosadašnje Vlade, u posljednjih 15 godina funkcioniranja 2. mirovinskog stupa, nisu potrudile osmisliti projekte u koje bi mirovinski fondovi mogli ulagati i dugoročno na taj način izvlačiti korist za građane, piše HRT.

Na cijelu ovu raspravu osvrnuo se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak i to putem Twittera. Iako nije sam ostavio komentar na viđeno u “Otvorenom” podijelio je sliku komentara kojeg je pronašao na Facebooku, a čiji je autor izvjesni Ivan Horvat.

“Tri su moguća izlaska iz krize u Republici Hrvatskoj. Autobusni kolodvor, Željeznički kolodvor i Zračna luka Franjo Tuđman. Sve drugo je ravno suicidu! Najlošije će proći oni koji drže da imaju nešto jer oni će posljednji progledati”, stoji u komentaru kojeg je podijelio Beljak.