'HDZ nema volje da preispita svoju slavnu prošlost iz 90-ih'

Vijesti 22. stu 201709:41 > 09:41
N1

Gost Novog dana bio je bivši ministar gosapodarstva i ekonomski analitičar Goranko Fižulić.

Danas je kraj Istražnog povjerenstva za Agrokor. Može li povjerenstvo nekako nastaviti s radom?

“Kada bi bilo volje unutar vladajuće većine, normalno da bi Istražno povjerenstvo nastavilo s radom ili bi došlo do izmjene zakona o povjerenstvu kojim bi se regulirao rad, ali HDZ nema nikakvu volju da propituje svoju “slavnu” prošlost iz 90-ih.

Čudim se SDP-u kako je loše ispregovarao kada je Povjerenstvom uvjetovao glasanje o ustavnim sucima, da nije inzistirao na izmjenama zakona o radu povjerenstava. No to što zakon nije promijenjen je krivnja i svih vlada koje su u međuvremenu bile na sceni, ne samo aktualne.”

Što je dosad otkriveno na sjednicama Povjerenstva?

“Teško da možemo reći, osim ovih nekoliko pikanterija, da je nešto otkriveno. Važno je da se dobije kompletna slika kako je nastao ovaj rođački, ortački, crony kapitalizam. Nije u jednom danu ni slobodnom voljom građana. On se rodio sredinom 90-ih i danas je još uvijek na životu.

Kolaps koncerna i odlazak Ivice Todorića sa scene tim snagama… One nisu željele da se prekine s tim modelom, one i dalje žele taj model, ali bez Ivice Todorića. Znači, propitkivanje korijena tog modela, kako i zašto je on nastao, tko su bili njegovi politički sponzori, to vladajućoj stranci nije u interesu.”

Ljudi sa svjedočenja stižu na naslovne strane medija – Franjo Gregurić, Željko Rohatinski… Što bi Povjerenstvo otkrilo da nastavi i bili ono zaista bilo opasno za ljude i strukture iz onog vremena koji su još uvijek prisutni?

“Neki od tih detalja su na krivi način intepretirani od svjedoka. Ne samo od bivšeg guvernera, pogledajmo svjedočenje Borislava Škegre i načina na koji je on opisao proces privatizacije. Sam sam jedno vrijeme kao oporbeni član sjedio u Fondu za privatizaciju i sjećam se malo drugačije da su se donosile odluke. Uzmimo na primjer prodaju Karlovačke pivovare Andronicu Lukšiću, što se sve napravilo, pogodovo jer je i dio HDZ-ovaca bio protiv te prodaje. Glasan zagovornik prodaje bio je tadašnji zastupnik HDZ-a Ivan Milas, i zahvaljujući osobnim zalaganjem i sastancima kod predsjednika Franje Tuđmana došlo je do te sramotne prodaje, odnosno poklona Andronicu Lukšiću. Kasnbije je stekao još 38 posto i prodao pivovatru Heinekenu. Takvih detalja ima koliko želite.

S obzirom da se u hrvatskim školama ne izučava moderna povijest na taj način, za sve one koji su bili tada bili premladi važno je da saznaju zašto je Hrvatska danas takva, zašto je po svemu na začelju Europske unije i zašto nema šanse da svoje zadnje mjesto, to fenjeraštvo, tek tako prevleada. Upravo su korijeni toga u 90-ima. Zato bi Povjerenstvo koristilo, da to preispita.”

Kolapsom koncerna pojavila se šansa koja nije iskorištena, ni neće biti zbog toga kako izvanredna uprava vodi cijeli postupak izlaska iz krize u kojoj se koncern našao početkom godine. Ovo danas je toliko netransparentno i slično onome što smo već prije vidjeli u Agrokoru i moramo se pomiriti s činjenicom da u Hrvatskoj ne postoji kritična masa koja želi drugačiji gospodarski model.”