"Šeks bi se trebao pokriti ušima i više se ne javljati"

Vijesti 22. stu 201708:52 > 09:00
Ilustracija

Nakon što je saborski zastupnik Mosta te član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Nikola Grmoja na Facebooku objavio dokumente za koje tvrdi da dokazuju da je Ivica Todorić bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog držao u šaci, danas je u Saboru objavio, kako tvrdi, novu "kompromitirajuću" dokumentaciju, i to opet na račun Vladimira Šeksa.

“Predstavljanje novih dokumenata koji pokazuju odgovornost gospodina Šeksa i koji idu u prilog nužnosti nastavka rada istražnog povjerenstva za Agrokor” tema je MOST-ove konferencije za medije na kojoj je govorio Grmoja.

Važno je do kakve ćemo dokumentacije doći, a ako se povjerenstvo ugasi, to će biti teško, upozorio je Grmoja. Zar ne bi bilo potrebno zagrebati i doći do još ovakvih dokumenata, no čini se da je velik strah i otpor onih koji su dosad vladali, smatra Grmoja koji je zapitao: “Zašto se toliko panično želi ugasiti ovo povjerenstvo?”

Govorio je danas o kreditu Zagrebačke banke, namijenjenom za žito koje nije utrošeno u cijelosti što je HNB trebala prijaviti Okružnom javnom tužilaštvu, a oni ići s prijedlogom dalje.

6. veljače 1992. podignuta je kaznena prijava od strane HNB-a protiv Zagrebačke banke i glavnog direktora Franje Lukovića jer je iz trezora nestalo šest milijuna njemačkih maraka, a tada je javni tužitelj bio Vladimir Šeks dok je bio ključna osoba kao danas Dinko Cvitan, kazao je Grmoja te zaključio da to što Šeks to nikada nije spomenuo pokazuje da je itekako odgovoran.

Inspektori su utvrdili nenamjensko trošenje nepostojeće zalihe kukuruza, Agrokor je lovu dobio i tada praktički na obećanje, koji je novinarima pokazao faksimil prijave u tekstu u novinama – u ST tjedniku, a sve je pronašao u Državnom arhivu.

Ovo se ne može nazvati nikako drugačije nego ratno profiterstvo, zaključio je Grmoja koji je kazao da je i predsjednica u strahu da joj HDZ neće dati podršku za novi predsjednički mandat sada rekla da ju je povjerenstvo razočaralo.

Upitan slijedi li kaznena prijava Šeksu kao ratnom profiteru, Grmoja je rekao da nije pravnik pa ne zna ima li kaznene odgovornosti, ali ističe da postoji ogromna politička odgovornost. Šeks bi se trebao pokriti ušima i više se ne javljati u medijima, zaključio je Grmoja.