Miljenić: "Jandroković vrši pravno nasilje"

Vijesti 24. stu 201710:05 > 10:06
Ilustracija

Sukladno međustranačkom dogovoru, 1. točka Odbora za Ustav u petak je bio zaključak o radu Povjerenstva o Agrokoru.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk predložio je Odboru da predloži Saboru donošenje zaključka, da su se postigli uvjeti članka 4. da Povjerenstvo prestane s radom po točkama 2. i 3. Odluke o osnivanju Povjerenstva i da utvrdi da Povjerenstvo za Agrokor nastavi s radom prema ostalim točkama o osnivanju.

SDP-ov Orsat Miljenić na početku je želio naglasiti “apsolutno neprimjereno ponašanje predsjednika Sabora”.

“Rečeno je da je pribavio od Županijskog suda rješenje o istrazi koje je postalo pravomoćno. Podijelio ga je samo zastupnicima HDZ-a i HNS-a. Za njega mi ostali zasupnici ne postojimo. Ja kao predsjednik Povjerenstva do dana danas nisam dobio to rješenje. A rečeno je da ga je on službeno dobio – ne znam po kojoj ovlasti – ali kad ga je već pribavio trebao ga je dati svima. Povjerenstvo ima i druge članove, ne samo one iz HDZ-a i HNS-a. To samo govori o razini pravnog nasilja koje je ovdje počinjeno. Meni je to nezamislivo, ali to se dogodilo u Hrvatskom saboru. Nezakonito je dao nalog da se stručne službe povuku iz rada Povjerenstva bez ikakve odluke. Ja tu odluku nisam vidio. Možda je odluku isto dao samo HDZ-u i HNS-u”, rekao je Miljenić.

“Mi smo ovdje da ovaj Odbor protumači zakon i napravi zaključak, a jedini logičan zaključak je da Povjerenstvo neće raditi po onim točkama po kojima se vodi istraga, ali po svemu drugome će raditi.

Ako većina ipak misli da Povjerenstvo ne treba raditi u redu, ali postoji procedura. Procedura čuva sve nas, čuva demokraciju. Ako je Sabor osnovao Povjerenstvo, samo Sabor svojim zaključkom može zaključiti da Povjerenstvo više ne radi”, doado je Miljenić.

Radi li se ovdje (slučaj Agrokor, op.a.), o sudbenom postupku ili ne, pita SDP-ov Peđa Grbin te to ističe kao najvažnije pitanje.

“Koliko god ima onih koji tvrde da se radi, još ne možemo sa sigurnošću reći jer ne postoji niti jedna takva odluka koju je donijelo službeno tijelo”, rekao je Grbin.

Grbin tvrdi da odluku za određeni slučaj može donijeti Istražno povjerenstvo ili općenitu odluku može donijeti Sabor autentičnim tumačenjem Zakona o povjerenstvima.

“Ako i samo ako se utvrdi da se radi o subenom postupku, onda treba utvrditi i preklapa li se rad Povjerenstva sa sudbenim postupkom.To može samo jedno tijelo – Istražno povjerenstvo na temelju rješenja o pravomoćnoj presudi istrage”, rekao je Grbin.

Robert Podolnjak iz Mosta kazao je kako smatra da Zakon o radu povjerenstava treba doraditi, ali i da Povjerenstvo o Agrokoru može nastaviti s radom.

Branko Bačić (HDZ) kazao je da kolege iz SDP-a cijelo vrijeme neprimjereno razgovaraju o stvarima koje nisu prijedlog zaključka.

“Da svima bude jasno o čemu se ovdje govori i što je tema zbog kojeg je pozvan ovaj Odbor jest prijedlog Kluba SDP-a da se iz Odluke o osnivanju povjerenstva izbaci dio koji se odnosi na lažiranje knjigvodstvenih bilanci. Nije korektno tražiti jedno, a pričati o drugome”, kazao je Bačić.

Što se tiče prijedloga da se iz Odluke o osnivanju Povjerenstva izbaci taj jedan članak Bačić kaže da je to za HDZ protuzakonito.