Kako će zadnje presude utjecati na odnose Hrvatske i BiH?

Vijesti 02. pro 201720:35 > 20:43
AFP

A koliko će ovakav rasplet događaja utjecati na odnose Hrvatske i BIH preostaje vidjeti. Predsjednica Republike primila je danas Hrvate koji žive u BIH i još jednom ponovila kako će imati punu potporu Hrvatske u ostvarivanju njihovih prava.

“Podsjetit ću i na to da je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BIH kao zajednički entitet s Bošnjacima kako bi doprinio miru i pomirenju. Drage Hrvatice i Hrvati, Hrvatska je s vama. Hvala vam i živjeli”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obraćajući se Hrvatima iz BiH.

 Predsjednica o žrtvama ovog puta nije pričala. Nakon haške presude, hrvatski državni vrh u strahu je za položaj Hrvata u BIH.

“Što znači strah? Strah kažu da je Bogom dan. Alli život je izazov i život treba prihvatiti onakvim kakvim je, odnosno, treba ga mijenjati, treba ga prilagođavati čovjeku, obitelji, dakle, hrvatskom narodu. U svemu onom što hrvatskom narodu pripada. To je jednakopravnost, konstitutivnost, a živimo tamo oduvijek, kao i u Hrvatskoj, i živjet ćemo i dalje”, kaže Zvonko Milas, Državni ured za Hrvate izvan domovine.

Bez obzira na presudu za ratni zločin, Generalski zbor otvorio je knjigu sućuti za generala Slobodana Praljka. Među ožalošćenima i bivši ministri.

“Slobodan Praljak jest heroj. I ovo jest žrtva ogromna, velika žrtva. Prema tome, to sam duboko uvjeren da će se to i dokazati”, kaže Ivan Penić, bivši ministar unutarnjih poslova.

Tko je kriv za ovakvu presudu? Vladimir Šeks prstom upire u Stipu Mesića koji optužbe nije htio komentirati. Da krivca treba tražiti i u Hrvatskoj – smatra i Franjo Gregurić.

“Ja mislim da treba apsolutno istražiti. Mislim da zadnje dvije vlade nisu dovoljno davale pažnje, pomoći u pravnom tumačenju svega onoga što se događalo u BIH za vrijeme rata”, kaže Franjo Gregurić, bivši premijer RH.

 Hrvati u BIH ponovno su u fokusu hrvatskih političara. Svoj put u Bosnu i Hercegovinu najavili su i predsjednica i premijer.