Prekinuta Skupština: "Očito se radi o mutnim poslovima"

Vijesti 19. pro 201716:45 > 16:54
N1

Sjednica skupštine Zagrebačke županije prekinuta je i bit će nastavljena u srijedu 27. prosinca, odlučili su većinom glasova zastupnici županijske skupštine (sa 26 glasova od 51) nakon što je prihvaćen prijedlog nove skupštinske većine da se u dnevni red sjednice uvrste razrješenja predsjednika i potpredsjednice Skupštine te imenovanje novih.

Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović rekao je kako mu je izuzetno žao što HDZ i koalicija koju predvodi unose nered i kaos u županiju. “Župan Stjepan Kožić je predložio proračun i ona koalicija koja je dobila povjerenje građana Zagrebačke županije radi svoj posao u njihovu interesu. No, ovdje se radi o opstrukciji rada Zagrebačke skupštine”, rekao je. Dodao je kako je HDZ pričao da imaju većinu i da su skupili potpise, ali iz nekog razloga danas je nisu htjeli pokazati.

Napominjući kako je prekid sjednice izglasan prije odluke o povjerenju predsjedniku Skupštine, Zmajlović je rekao kako se očito radi o nekim mutnim poslovima. Istaknuo je i kako se prelaženje pojedinih vijećnika iz jednog tabora u drugi odvija u čudnim okolnostima.

Zmajlović je apelirao na sve vijećnike da prvo gledaju interes građana Zagrebačke županije i onoga što je svima u interesu te da se poštuje volja birača.

Ističući kako je proračun županije za iduću godinu jedan od najbitnijih dokumenata, župan Stjepan Kožić rekao je da bi se njegovim usvajanjem na Skupštini osigurao kontinuitet razvoja te Županije ali i svih aktivnosti koji bi se odvijali na njezinom prostoru. “Vidjeli ste da je to onemogućeno i da sve ono što smo predložili, čini mi se, nije sporno. Sporne su očito neke druge stvari koje nisu rezultat izbora u svibnju ove godine već su rezultat nekih drugih viđenja i mišljenja pojedinaca koji se stalno kunu u neku većinu koja i nije većina. Da je bila, danas bi se dogodile neke druge stvari na županijskoj Skupštini a ne da je HDZ sam zatražio njezin prekid”, kazao je.

I on je apelirao da se ne radi na takav način.

Kožić je izrazio želju da se proračun donese u normalnoj raspravi te da se čuje što nije dobro i što treba popraviti iako vjeruje da je predloženi proračun kvalitetan.

Zmajlović je, na novinarski upit je li iznenađen današnjom situacijom, odgovorio kako kada je u pitanju HDZ ništa nas ne može iznenaditi.

“Tu nisam u pitanju ja, iako je legitimitet vođenja Skupštine zarađen od građana koji su nas birali i dali većinu podrške koaliciji. Ovdje je cilj ne proračun i ne interes građana već borba samo za funkcije i fotelje. Oni su i sami najavili da ih zanima preuzimanje vlasti u Zagrebačkoj županiji a da pri tome zaboravljaju da se ta vlast jedino može zaraditi na izborima kod građana. Tu vlast su građani povjerili županu Stjepanu Kožiću koji je predvodio koaliciju. Nisam iznenađen i možemo očekivati svašta od hibridne većine u Skupštini Zagrebačke županije”, rekao je Zmajlović.

Damir Mikuljan (HDZ) pojasnio je da se u dnevni red 4. sjednice uvrštene točke dnevnog reda predviđene za 5. sjednicu, a koja, kako je ustvrdio, nije sazvana sukladno skupštinskom Poslovniku i mrlja je u proceduri, jer je sazvana u roku od 4 dana, što je protivno Poslovniku. Određeni broj vijećnika iz različitih stranaka je izrazio različito viđenje dijelova proračuna, mi smo dali opsežne amandmane, dodao je.

Župan ih je u stanci koja je trajala više od sat vremena pogledao, što znači da je ozbiljno pristupio tome poslu i da smo zajednički razgovarali.

Nalazimo se u popodnevnom turnusu kada opširnost od 29 točaka dnevnog reda sjednice naprosto nalaže da ju pomaknemo na neki drugi datum što smo i učinili i nova sjednica će biti 27. prosinca u 11 sati kada će biti rasprava o proračunu. Željeli smo bolje upoznati i vidjeti što će se unutar proračuna dogoditi, ako mijenjamo pojedine stavke, rekao je Mikuljan.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako nova većina nije upitna, podsjetivši i da je prijedlog za sazivanje sjednice potpisima podržalo 26 vijećnika.