"Liječnicima dići neto plaću iz bruto davanja"

Vijesti 02. sij 201821:18 > 21:31
Ilustracija

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića vlasnik klinike Svjetlost, poznati oftamolog Nikica Gabrić kazao je kako po njemu stanje u zdravstvu u Hrvatskoj nije toliko loše koliko mi mislimo, ali da je problem što za iznos koji se izdvaja po glavi stanovnika se očekuje višestruka usluga koja je toliko puta i skuplja.

Smatra kako ministar financija i ministar zdravstva moraju odlučiti žele li biti državnici ili političari i donijeti nepopularne mjere i rezove koji donose možda i gubitak izbora.

“Vjerujem da njih dvojica to znaju i mogu, ali to ne ovisi o njima, već o vlasti koja je dosad pokazala da je im je važnije sačuvati većinu u Saboru, nego donijeti neke nepopularne mjere. Sjetite se samo bivšeg ministra Nakića koji je imao snagu reći da dopunsko osiguranje mora poskupjeti 19 kuna mjesečno pa su ga svi, uključujući i medije, napali. A danas je to moglo pomoći puno sustavu i riješiti dugove koji su enormni i ne pokrivaju se, dapače od prihoda ne pokriva ni glavnica, pa oni samo rastu”, kazao je Gabrić.

No, smatra da za dvije rak rane zdravstva, odlazak liječnika i smanjivanje liste čekanja ne treba povlačiti toliko nepopularne mjere.

Liječnike u Hrvatskoj treba pošteno platiti, a to se, kaže, može kroz smanjenje bruto davanja koje bi onda išlo na povećanje njihovih neto plaća.

“U Hrvatskoj na neto plaću od 20 000 kuna vi u Zagrebu dajete još 20 000 kuna za doprinose. U Bosni ili Srbiji dadete oko 70 posto, a u Makedoniji i Crnoj Gori je ispod pedeset posto. Drugo, kupovna moć doktora s 4 000 konvertibilnih maraka u Bosni je puno veća nego ona doktora u Hrvatskoj s plaćom od 4 000 eura. I njihovi doktori onda ne odlaze tako lako van. Ja bih odmah predložio jednu mjeru ministru financija i ministru zdravstva, da umjesto što na neto plaću od 20 000 plaćamo još 20 000 kuna za bruto, donesu zakon da se od tih 40 000 kuna isplati doktorima još 10 000 kuna neto, pa će im neto plaća biti oko tih spomenutih 4 000 eura i onda neće tek tako ići van u Irsku, Englesku ili Njemačku. A tih 30 000 kuna će ti doktori trošiti tu u Hrvatskoj i taj novac će opet prikupiti kroz PDV i slične poreze”, rekao je Gabrić.

Na opasku kako nemaju svi doktori odmah plaću od 20 000 kuna, Gabrić je kazao kako je to mjera za najbolje doktore.

“A početnicima, doktorima s plaćom od 1500 eura treba dignuti isto tako neto od tog bruta u određenom postotku i oni neće gledati prema van. Sad će se svi dignuti na noge i pitati, da zašto to omogućiti doktorima, a ne ovima ili onima. Država mora procijeniti što to za nju znači za nju je u zadnjih dvije do tri otišlo 550 liječnika iz Hrvatske i što će za nju značiti ako ih u naredne dvije do tri godine ode još 550. Ako to ne želimo treba riješiti problem da se smanje brutto davanja na taj načina se im se digne netto iz brutta i riješili ste problem. Isto tako može i za inženjere elektotehnike i druge zanimanja koja procijenimo da su nam strateška i tako spriječiti lošu demografsku sliku”, kazao je Gabrić.

Liste čekanja smatra da treba riješiti u suradnji s privatnim zdravstvenim centrima.

“Treba donijeti odluku koliko se može čekati na određenu pretragu. Ako je rok čekanja za ultrazvuk srca tri mjeseca onda sve preko tri mjeseca pacijent može sa svojom uputnicom otići kod privatnika i država onda to mora platiti privatniku. Da vidite kako bi se sve to riješilo. Ne postoji prava konkurencija u zdravstvu”, kazao je Gabrić koji smatra da se tada mora priznavati i nalaza privatnika u javnim zdravstvenim ustanovama.

“Ali onda isto tako mora se taj nalaz privatnika priznati da bi čovjek dobio operaciju ili terapiju, a ako ne može dobiti operaciju onda ga se šalje kod privatnika ili van. Da vidite kako bi se u godinu dana riješile liste čekanja, niti jedne ne bilo. Ali to se ne želi zbog nekih privatnih interesa, a tako su to riješile neke uređene države sa hrabrim i čestitim političarima”, kazao je Gabrić.