Damir Bakić: Vjerujem da ću pobijediti Borasa

Vijesti 18. velj 201810:38 > 10:40
N1

U Točki na tjedan gost je bio Damir Bakić, kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Aktualni rektor Damir Boras oglušio se i na ovaj poziv za sučeljavanje.

Kako komentirate činjenicu da se Boras ne želi javno sučeliti?

To je njegov izbor i to apsolutno nije u redu. Rektor je u dugu prema javnosti da odgovori na medijske upite, da izloži točke svog programa i da odgovori na sva pitanja u konačnici.

Rektor Boras vam izlazi u susret svojom šutnjom?

Prije svega sam se zalagao da sjednica Senata bude otvorena za javnost. Smatram da je Senat trebao omogućiti medijima da budu prisutni. 

N1

Je li istina da se taj prijedlog nije ni našao pred Senatom?

Nažalost moram reći da to nije istina. Sjednicom je predsjedao prof. Midžić, nije bila predviđena točka gdje bi se razmatralo prisustvo medija. Rektor je mogao to predložiti i Senat se mogao dogovoriti. Kolega je javno pitao može li se i odgovoreno mu je da to ne može biti predmet odlučivanja.

Kako su članovi Senata reagirali? Je li vas razočaralo što nema većine koja bi to tražila? Govori li to da Senat možda i nije spreman na promjene? 

Senat je spreman na promjene. Jasno je postavljeno pitanje otvaranja sjednice, na njega je odgovoreno i više se o tome nije raspravljalo. Htio bih se vratiti na vaše pitanje o odsutnosti rektora Borasa. Odsustvo rektora Borasa je još jedan dokaz njegove nekvalificiranosti i nedoraslosti za funkciju za koju se kandidira. Možete li zamisliti da smo bili pitani i od studentskog glasila za intervju, i on to odbija. Meni je to apsolutno neshvatljivo.

Je li to dokaz slabosti ili uvjerenosti u pobjedu? 

Ja sam siguran da je to znak slabosti. On ne želi biti doveden u situaciju da odgovara na pitanja koja se tiču grešaka i nezakonitih postupaka. Ne želi biti suočen s tim pitanjima i svojom odgovornošću.

Rekli ste da ste obišli sve fakultete i sa svima razgovarali, ali nikom ništa niste obećali, da nikom ništa niste dužni. Hoćete li zbog toga izgubiti izbore?

Mi smo odlučili da u ovom izbornom postupku predstavimo jednu novu paradigmu. Da se okrenemo programima i projektima i ponudimo drugačiju koncepciju, ne samo upravljanja Sveučilištem nego i upravljanja postupcima.

U Senatu sjedi 12 predstavnika studenata, oni su u prošlom mandatu prelomili u Borasovu korist. Vjerujete li da će vama pokloniti povjerenje?

Vjerujem. Želio bih da u otvorenom i sadržajnom razgovoru razmotrimo pitanja koja su od interesa za sve studente. Vjerujem da će prepoznati nastojanja da pomognem u pitanjima koja su za njih vitalno važna: smještaja u domovima i kvalitete nastave.

Osjećate li politizaciju?

Ne, to zaista ne. 

Uskoro video…