Crobarometar: Od Sinčića je popularnija jedino predsjednica

Vijesti 24. ožu 201819:43 > 19:51
Izvor: N1 (ilustracija)

Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović je prestala rasti potpora, a institucije gube potporu građana, pokazuju rezultati redovitog istraživanja Crobarometar, koje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. ožujka na uzorku od 976 punoljetnih građana iz cijele RH. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/-3,6 posto.

Predsjednici je zaustavljen rast potpore birača za njezin rad, a imala je najbolju potporu nakon dvije godine. Tako u ovom trenutku može računati na 54 posto birača, ali isto tako i 37 posto birača koji tu politiku ne odobravaju. Ne zna njih devet posto, pokazuje redovito istraživanje Dnevnika Nove TV – Crobarometar.

I dalje predsjedničinu politiku očekivano podupire 87 posto birača HDZ-a, pa i 48 posto birača MOSTA, 44 posto birača Živog zida, ali i 38 posto birača SDP-a. Njezin prethodnik Ivo Josipović u istom razdoblju svog mandata 2013., uživao je potporu od 65 posto birača koji su podupirali njegov rad.

Predsjednica i dalje među biračima ima najviše pozitivnog dojma, naime, o njoj pozitivno misli 66 posto, a negativno 28 posto ispitanika. O premijeru Andreju Plenkoviću više birača ima negativan dojam, točnije 49 posto, a pozitivan njih 44 posto.

O Ivanu Viliboru Sinčiću više birača ima pozitivan dojam, točnije njih 53 posto, a negativan 36 posto. I Božo Petrov nalazi se u skupini onih koji imaju više birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, točnije takvih je 48 posto, a onih koji o njemu imaju negativan dojam je 41 posto.

No, Davor Bernardić je pak političar koji kod više građana izaziva negativan dojam. Takvih je 56 posto, a o njemu pozitivan dojam ima 28 posto ispitanika.

Među HDZ-ovim biračima najpopularnija je Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 91 posto, slijedi predsjednik HDZ-a s potporom 87 posto i na kraju Milan Bandić s potporom 70 posto birača HDZ-a.

Najpopularniji među SDP-ovim biračima je Ivan Vilibor Sinčić s potporom 70 posto ispitanika, zatim Anka Mrak Taritaš s potporom 67 posto ispitanika i tek na trećem mjestu Davor Bernardić s potporom od 63 posto ispitanika.

Kod Živog zida dvojbe nema – najpopularniji je Ivan Vilibor Sinčić s potporom 91 posto ispitanika, zatim Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 57 posto ispitanika i na kraju Milan Bandić s 53 posto.

Božo Petrov je najpopularniji među biračima MOSTA, s potporom od 83 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović s potporom 67 posto ispitanika i na kraju Ivan Vilibor Sinčić s potporom 58 posto ispitanika.

Građani već treći mjesec sve manje vjeruju vodećim institucijama. Ured predsjednice može računati na školsku ocjenu 2,98 ili trojku, Vlada na 2,34 ili dvojku i na kraju Hrvatski sabor 1,81 ili dvojku, pokazuje redovito istraživanje Dnevnika Nove TV – Crobarometar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.