Obiteljsku politiku žele vratiti u sferu privatnosti i Crkve

Vijesti 06. tra 201811:20 > 11:28
N1

Marina Škrabalo iz zaklade za ljudska prava i sigurnost "Soliradna" komentirala je u N1 studiju novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona.

“Ne čudi me taj nacrt jer je vrlo jasno da je sve što je vezano za obiteljsku politiku mamac za fundamentalističke skupine koje žele cijelu obiteljsku politiku vratiti u sferu obiteljske privatnosti i Crkve. Uključuje se otežavanje razvoda i privilegiranje bračne zajednice u odnosu na sve druge zajednice. Očito je da ima puno propusnih točaka gdje skupine koje navijaju za desekularizaciju Hrvatske vrlo jasno djeluju. Ovaj zakon u startu ne može proći. Ali veće je pitanje zašto stalno moramo gasiti požare i zašto organizacije koje ne djeluju u skladu s ustavnim načelima, uopće imaju pristup krojenju zakona”, rekla je Škrabalo. 

Jeste li sigurni da imaju pristup?

Potpuno sam sigurna. U radnoj skupini su sjedili članovi inicijative Ordo Iuris koja je vezana uz fundamentalističke strukture u Poljskoj koje rade na zabrani abortusa.

Očekujete li restriktivniji zakon o pitanju pobačaja?

Očekujem da ćemo imati progresivniji i moderan zakon, ali i da ćemo užasno puno energije trošiti na gašenje požara. U tome je problem, čime se mi uopće bavimo…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.