U Hrvatskoj je svako treće dijete prekomjerne težine

Vijesti 27. tra 201807:11 > 07:12
Pixabay

"Debljina predstavlja sve veći problem globalnog društva s obzirom na to da je sad već svaki drugi čovjek preuhranjen ili debeo"

Sedmi Hrvatski kongres o debljini otvoren je u četvrtak u Opatiji, a jedan od ciljeva je osvijestiti kako je debljina danas jedan od najvećih svjetskih zdravstvenih problema, rekao je na konferenciji za novinstvo prije otvaranja kongresa predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Davor Štimac.

Debljina predstavlja sve veći problem globalnog društva s obzirom na to da je sad već svaki drugi čovjek preuhranjen ili debeo, rekao je Štimac. To nije više samo estetski problem, nego i velik zdravstveni problem, jer većina bolesti ima lošije ishode ako je čovjek prekomjerne težine, ustvrdio je.

Želimo širiti znanje ne samo na liječnike, nego i na medicinske sestre te studente, kojima je posvećen dio četverodnevnog programa kongresa, ali ćemo se obraćati i građanstvu popularnim temama u subotu, poput uspješnosti paleo dijete, odnosa debljine i tjelesne aktivnosti, poput hodanja i kontrole tjelesne težine, rekao je Štimac.

U Hrvatskoj je sve izraženiji problem preuhranjenosti i debljine kod djece, po stopi koja ubrzano raste, tako da je sad svako treće dijete prekomjerne težine. S druge strane, rast stope preuhranjenosti među odraslima se posljednjih godina zaustavlja, istaknuo je.

Izvršni direktor Europskog udruženja za izučavanje debljine (EASO) Euan Woodward rekao je da udruženje dobro surađuje s nacionalnim udrugama u kreiranju metoda prevencije i liječenja debljine. Posebno važnim je ocijenio preventivu, posebno u dječjem uzrastu.

Tajnica Hrvatskog društva za debljinu Sanja Klobučar Majanović istaknula je da će se tijekom kongresa predstaviti novi lijek za debljinu, Saxenda, koji djeluje slično kao hormon u ljudskom tijelu koji smanjuje apetit, s tim da je njegovo djelovanje bitno dugotrajnije od ljudskog. Na taj način se ostvaruje prosječan gubitak tjelesne težine od osam kilograma, a lijek se propisuje osobama s tjelesnom težinom većom za 30 posto od normale, ili onima s manjim postotkom, ali s kroničnim bolestima.

Na kongresu sudjeluje više od 450 sudionika, među kojima je 17 stranih predavača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.