Policija na Bleiburg šalje specijalce i helikopter

Vijesti 27. tra 201807:34 > 07:41
Ilustracija

Austrijski mediji javljaju da su ove godine prijavljena i dva protuprosvjeda tijekom “hrvatske komemoracije na Bleiburgu”, što se dogodilo prvi put u višedesetljetnoj povijesti održavanja ovog kontroverznog skupa.

Lokalne vlasti još nisu donijele odluku hoće li dati odobrenje za protuprosvjede. Austrijska policija pak najavljuje da će “masovno povećati svoje snage” te da je i u kontaktu s hrvatskim MUP-om oko toga hoće li im kao ispomoć doći i policajci iz RH.

ORF javlja da se “već danima čuju razni prosvjedi protiv skupa koji mnogi smatraju fašističkom manifestacijom”, dok austrijska policija ističe da je “u stanju spremnosti”.

Glasnogovornik koruške policije Rainer Dionisio nije htio “iz taktičkih razloga” precizirati koliki će broj austrijskih policajaca biti prisutan 12. svibnja na Bleiburgu, ali je bio jasan oko toga da će ih biti mnogo više nego prethodnih godina.

Prvi put će na skupu biti prisutni i službenici Savezne agencije za strance i azil (BFA), koji imaju ovlasti na licu mjesta izreći zabranu boravka u Austriji onima koji prekrše austrijske zakone. Policija će na Bleiburg dovesti i specijalce i policijski helikopter, a bit će tu i predstavnici državnog tužiteljstva, prenosi Index.