'Odaziv na prosvjed zbog cijene goriva bio je fantastičan'

Vijesti 18. lip 201813:25 > 13:33
N1 Hrvatska

Damir Kristijan Rogina iz inicijative "STOP rastu cijena goriva" najavio je u emisiji N1 uživo novi prosvjed i zaustavljanje automobila na cestama u srijedu od 15:30 do 16:30.

“Prosvjed u  petak je bila samo proba. U Hrvatskoj ljudi nemaju naviku prosvjedovanja i boriti se za neke stvari. Odaziv je bio fantastičan”, rekao je Rogina te najavio da nastavljaju s akcijom.

“Nastavljamo s akcijom u srijedu i vjerujemo da će taj prosvjed biti puno veći. Sve Vlade u proteklih 20-ak godina su stvorile atmosferu da moramo nešto pokrenuti sami”, rekao je Rogina te objasnio da cijene na hrvatskom tržišu naftnih derivata “sporo” prate cijene na svjetskim tržištima

“Ne samo da je Hrvatska visoko po cijenama goriva nego katastrofalno sporo pratimo cijene na svjetskim tržištima. Prošlo tjedan je 10 dolara pala cijena barel nafte, ali kod nas se to malo rastegne. Stječe se dojam da kod nas to ide sporo”, kazao je Rogina te dodao da “porast cijena goriva ubrzava iseljavanje iz Hrvatske”.

“Zvali su nas iz Ministarstva financija u nedjelju da dođemo sutra razgovarati o cijeloj situaciji”, rekao je Rogina te dodao kako nije siguran je li to zaista bio poziv iz Ministarstva financija jer su ih zvali u nedjelju.

Novi prosvjed u srijedu

Nakon akcije upozorenja pod nazivom #UGASIMOTOR koja je održana u brojnim hrvatskim gradovima u trajanju od 10 minuta u petak 15. lipnja u 17 sati, građanska inicijativa ‘STOP rastu cijena goriva’ odlučila je krenuti u veću akciju za spuštanje cijene goriva ispod devet kuna i za snižavanje trošarine, priopćila je jutros inicijativa.

Nova akcija, koja je, kažu, prvi korak u borbi za jeftiniju i održivu državu iz koje se ne bježi, dogovorena je za srijedu 20. lipnja od 15:30 do 16:30 i tada opet kane gasiti motore u cijeloj Hrvatskoj. Tvrde da će ovaj put to biti velika akcija jer im se, ističu, nakon petka na stotine građana javlja da se samoorganiziraju po svim hrvatskim gradovima i mjestima.

“Prema policijskom izvješću 2.572 vozila sudjelovala su u blokadama hrvatskih prometnica u petak, a ovaj put očekujemo barem 10.000 vozila koja će se ugasiti na hrvatskim prometnicama. Iako nam mnogi prigovaraju da je generalna proba bila loša, dobili smo poziv iz Ministarstva financija i rečeno nam je da su spremni za razgovor”, pohvalila se inicijativa u priopćenju.

Napominju da oni ne organiziraju niti punktove, niti građane, već se građani samoorganiziraju i na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor: “Važno je da osiguraju jedan trak za nesmetano kretanje hitne, vatrogasaca i policije. Osim vozača osobnih automobila pozivaju se i pješaci, biciklisti, motoristi, vozači svih kategorija … Pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima”.

“Vrijeme je odluke, a ona je na nama. Postanimo odgovorni i preuzmimo odgovornost za svoje postupke. U srijedu 20. lipnja od 15:30 do 16:30 ugasimo motore u RH, izađimo na ulice, pokažimo da nam je stalo do naše Hrvatske”, poziva inicijativa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.