"Sada se fokusiramo na povećanje profitabilnosti i prihoda"

Vijesti 05. srp 201808:19 > 09:37
N1

Dan nakon što je izglasana, nagodba u Agrokoru bila je tema i u Banskim dvorima. Tamo su bili Fabris Peruško i Irena Weber, koji su premijera Plenkovića izvijestiti o postizanju nagodbe.

“Nagodba je prihvaćena velikom većinom i time smo dokazali da je obuhvaćen širok krug vjerovnika i to će nam olakšati budući posao”, rekao je izvanredni povjerenik Fabris Peruško nakon sastanka s premijerom Plenkovićem.

Irena Weber rekla je kako su na zajedničkom sastanku izvijestili premijera o jučer postignutoj nagodbi, te kako se od sada “fokusiramo na povećanje profitabilnosti i prihoda, kao i povećanje efikasnosti svih kompanija”.

Na pitanje o novom imenu Agrokora nisu odgovorili.

Ministar uprave Lovro Kuščević kaže da je postizanje nagodbe “jedan od najvećih projekata Vlade”, ali da je oko Agrokora ostalo još puno posla.

Što se tiče mogućih tužbi, kazao je kako će ih sigurno biti, ali da to nije pitanje politike već sudstva.

Poletaev: Zadovoljni smo, imamo plan

Postizanje nagodbe komentirao je i Maxim Poletaev, posebni savjetnik predsjednika Uprave Sberbanke za Agrokor.

“Vrlo smo zadovoljni jučerašnjim rezultatima, zahvaljujem kupcima Agrokora i dioničarima. To je novi početak za Agrokor i za Hrvatsku, imamo puno toga za napraviti u budućnosti”, kazao je novinarima pred zgradom Vlade Poletaev.

Na pitanje imaju li plan za Agrokor, odgovorio je: “Naravno da imamo”. 

N1

Tolušić: Država sigurno neće platiti odštete za Agrokor

Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić kratko je komentirao najave tužbi onih vjerovnika koji nisu zadovoljni nagodbom.

Upitan hoće li eventualne troškove platiti država, odgovorio je: “Nisam stigao pročitati novine, ali država to sigurno neće platiti.”

Isto pitanje novinari su postavili i ministru financija Zdravku Mariću.

“Ništa oko Agrokora ne bih komentirao, spekulacija hoće li i kako će biti , suzdržavam se od toga”, kazao je Marić.

Peruško i Weber će premijera upoznati s implementacijom nagodbe i namjerama ruskih vjerovnika koji će nakon potvrde pravomoćnosti postati većinski vlasnici Agrokora. 

Proces bi mogao potrajati i nekoliko mjeseci, a očekuje se da će se žaliti Ivica Todorić, kao i vjerovnici koji su jučer bili protiv nagodbe. 

Što se tiče budućnosti izvanrednog povjerenika u Agokoru, vrlo je vjerojatno da će Peruško  ostati u Agrokoru, barem do kraja ove godine, da nadgleda proces implementacije nagodbe.

Podsjetimo, u Ciboni je jučer održano sudsko ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru. Pozvani su bili svi vjerovnici, a nagodba je izglasana s 80,2 posto ukupnih tražbina s pravom glasa.

Peruško za Novu TV je izjavio kako će vjerovnici po nagodbi sudjelovati u daljnjem procesu kao što su sudjelovali i dosad. Dodao je i kako je u nagodbi dogovoreno da će Agrokor opstati kao jedan koncern, ali da se ta strategija u budućnosti može i mijenjati. Peruško kaže kako će postojati tri vertikale, maloprodaja, proizvodnja hrane i poljoprivreda. 

U razgovoru za RTL Maksim Poletajev, koji je u Sberbanci zadužen za pitanje Agrokora, poručio je da je glavni zadatak te banke bio vratiti kredit nakon što postanu vlasnici 40 posto Agrokora. Dodao je i kako Sberbank nije razmišljao o novoj upravi već su se koncentrirali na nagodbu, te da su se s čelnim ljudima američkih fondova, koji postaju drugi najveći suvlasnik, već dogovorili oko upravljanja i poslovnih poteza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.