''Vrijeme je da 'štrace' i 'drugotne' dignu glas''

Vijesti 18. lis 201811:01 > 11:11
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dr. sc. Jasenka Grujić, cijenjena liječnica koja je specijalizirala ginekologiju i opstetriciju, a dugo godina je radila radila u zdravstvenom sustavu, a zatim i u privatnoj ordinaciji, kazala je da vjeruje ženama koje su iznijele svoja mučna iskustva sa ginekoloških odjela hrvatskih bolnica.

Nakon što je saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić ispričala u Saboru svoje mučno iskustvo iskustvo o kiretaži bez anestezije u KBC-u Split, žene su se ohrabrile te se u javnosti pojavio veliki broj ispovijesti o sličnim iskustvima, a Udruga Roda je prošlog tjedna 400 takvih priča predala ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

“Čini se da takvo ponašanje medicinskog osoblja više nije iznimka, nego, nažalost, pravilo. Žene ipak prepoznaju profesionalizam i dobar kućni odgoj pojedinih liječnika i drugog osoblja pa mogu uspoređivati. Iznimno hrabar istup zastupnice Ninčević Lesandrić pokrenuo je zatim domino-efekt. Vrijeme je da ‘štrace’ i ‘drugotne’ pokažu da ne pristaju na razna etiketiranja, da ne pristaju na patrijarhalni obrazac, da ne pristaju na ukidanje ženske autonomije i ne pristaju da ih se diskvalificira kao odgovorne i kompetentne osobe”, kazala je Grujić.

VEZANE VIJESTI

“Iskustva koja iznose neke žene doista zapanjuju i postupci medicinskog osoblja su nedopustivi. Na primjer, ne možete mladu ženu koja je obilno krvarila zbog spontanoga pobačaja i ima bolove ne primiti u bolnicu ili joj barem ne pojasniti o čemu se radi i što slijedi. Ne poštuje se institut informiranog pristanka, na što obvezuje Zakon o zaštiti prava pacijenata i Kodeks medicinske etike i deontologije”, kazala je Grujić te dodala kako “Očito je da nije sve super u bolnicama”, piše Slobodna Dalmacija.

“S druge strane, više od 50 posto ginekologa u Hrvatskoj nameće vlastita religijsko-moralna uvjerenja i pretpostavlja ih interesu pacijentica odbijajući obavljanje nekih standardnih postupaka koristeći tzv. priziv savjesti. Mnogi moji kolege svoj posao ipak obavljaju profesionalno i jako mi je žao što zbog neotesanih osoba, osoba upitne stručnosti ili vjerskih fanatika, koje se nitko ne usudi sankcionirati, cijela profesija prima šamare”, kazala je Grujić.

“Percepcija bolničkog osoblja kakvu imaju ranjive pacijentice može biti subjektivna, a možda i kriva, no baš zato liječnička empatija, nježnost i podrška sestara moraju biti izraženi, u kakvim god uvjetima medicinsko osoblje radilo. Žao mi je što medicinska zajednica ne čisti pred svojim pragom, nego to moraju činiti drugi”, zaključuje ginekologinja u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.