Pučka pravobraniteljica napala policiju, DORH, Crkvu…

Vijesti 20. stu 201819:54 > 20:07
(ilustracija)

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović objavila je danas analizu u kojoj izrijekom imenuje niz državnih tijela koja svojim nečinjenjem i toleriranjem eksplicitnih ustaških i nacističkih simbola i povijesnog revizionizma ugrožavaju temeljne vrijednosti Ustava i otvaraju prostor bujanju mržnje.

“Simboli i parole država tzv. Sila osovine ispisani su ili iscrtani na autobusnim stajalištima, zidovima zgrada, stadionima, plakatima, ali i na spomenicima NOB-a. Diljem Hrvatske nailazi se na kukaste križeve i ustaško “U”, pozdrav “Za dom spremni” i njegovu skraćenicu “ZDS” te kukaste križeve. Ova se obilježja ističu i uz komentare na internetskim portalima i na društvenim mrežama koji vrijeđaju i ponižavaju pa i potiču na mržnju prema Romima, Srbima, Židovima i drugima”, navodi pučka pravobraniteljica u objavljenom dokumentu, prenosi Jutarnji list.

Posebno upozorava na sve učestalije oblike povijesnog revizionizma i njegove protagoniste i promotore: “Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju TV emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim, i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i javnu televiziju”, ističe u analizi Vidović.

Međutim, u središtu dokumenta pučke pravobraniteljice je pasivnost hrvatske vlasti prema takvim pojavama: “S obzirom na to da su reakcije vlasti često nekonzistentne ili izostaju, stječe se dojam da ih prešutno toleriraju pa se u društvu stvara atmosfera koja potiče osnaživanje revizionističkih stavova o karakteru NDH…”, ističe Vidović.

VEZANE VIJESTI

Takvo držanje hrvatskih institucija vlasti, podsjeća u analizi Vidović, u suprotnosti je sa sadržajem Rezolucije o porastu neofašističkog nasilja u Europi koju je Europski parlament usvojio prošli mjesec, a u kojoj se članice Unije pozivaju da jasno osude i suzbijaju govor mržnje i povijesni revizionizam unutar svojih granica.

Vidović je podsjetila da Europski parlament u spomenutoj rezoluciji uz ostalo izražava zabrinutost zbog jačanja desnog ekstremizma i neofašizma u Hrvatskoj.

Središnji dio analize pučke pravobraniteljice,međutim, posvećen je šutnji i pasivnosti hrvatskih institucija vlasti kad je posrijedi veličanje simbola NDH i negiranje ili relativiziranje njezinih zločina. 

Vidović u analizi tvrdi da policija zajedno s nižim prekršajnim sudovima kreira praksu nekažnjivosti podzrava “Za dom spremni”. Također smatra da DORH mora preispitati svoju praksu oko pozdrava “Za dom spremni”, a kao pozitivan primjer navodi Austriju.

Vidović je prozvala Ministarstvo uprave jer uporno izbjegava doraditi Zakon o udrugama kako bi se spriječilo donošenje statuta Udruga HOS-a koji sadrži ustaški pozdrav “Za dom spremni. Ističe da joj je Kuščevićevo Ministarstvo uskratilo odgovor na pitanje namjerava li stati na kraj potvrđivanju statuta s tim pozdravom. Za Ministarstvo branitelja kaže da godinama podupire revizionističke udruge.

Među povijesnim revizonistima i negatorima zločina NDH su, tvrdi Vidović, i neki pripadnici Katoličke crkve.

Cijelu analizu pučke pravobraniteljice možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.