Premijer zatražio da veleposlanik RH koji se susreo s Dodikom, dođe na razgovor

Vijesti 10. sij 201912:11 > 12:40
SRNA

Kako doznaje naš reporter Hrvoje Krešić, premijer Plenković zatražio je od ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na konzultacije, što je i učinjeno. Razlog tome je jučerašnji odlazak veleposlanika u Banja Luku gdje se obilježavao neustavni Dan RS-a

U Banja Luci je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a ondje je posmrtno odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. 

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija u Banja Luci

VEZANA VIJEST

“Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

#related-news_0

“To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio”, dodao je Krstičević.

”Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo, priopćeno je danas sa Zrinjevca”, objavljeno je sa Zrinjevca.