Bandićevi preletači: HDZ mora osuditi ovakav način djelovanja

Vijesti 13. sij 201910:54 > 10:55
Izvor: N1

Političkim prebjezima, odnosno nekima od njih, dakle bave se USKOK i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Bandićevi preletači postali su politička priča broj jedan.

Za oporbu nema sumnji da je riječ o političkoj korupciji i trgovini dosad neviđenih razmjera. HDZ se pravi da to s njima nema nikakve veze – niti im se tko priključuje niti im tko odlazi. Predsjednik njihova Kluba Branko Bačić čak tvrdi da novi članovi Bandićeva kluba ionako nisu dio vladajuće koalicije, ali cijela priča počinje ‘žuljati’ pa na pitanja kako spriječiti prelijetanja iz jednog u drugi klub, premijer spominje Grčku i njihov izborni sustav koji pobjedničkoj listi osigurava i bonus zastupnike.

O ovoj temi, dosad najmasovnijim promjenama stanačkog dresa iz vrlo čudnih razloga, ali i mogućim rješenjima u Točki na tjedan smo razgovarli s profesorom s Fakulteta političkih znanosti Goranom Čularom.

PROČITAJTE JOŠ

Posljednjih tjedana najviše se spominje termin političke korupcije, plitičke trgovine. No koliko je to teško dokazati?

“Ovo je u svakom slučaju pozicija koja iz aspekta političkog predstavništva ima svoje probleme čak i ako nije nikakav tip korupcije. To je već jedan problem iz sasvim drugog aspekta. Postavlja se pitanje koji je smisao izbora i smisao političkog predstavništva, pogotovo stranački organiziranog, kada se događaju ovakve stvari. Moram reći da su se one uvijek događale u Saboru. Što se tiče kvanitete mi smo sada na rekordu, a još nismo ni blizu kraja mandata.”

HDZ kaže da s time nema ništa, iako Bandić na neki način, dovođenjem zastupnika, stvara tu većinu u Saboru. Može li se HDZ praviti da on s time nema ništa?

“Mislim da ni HDZ ni bilo koja druga stranka u Hrvatskoj ne mogu blagonaklono gledati na ovo što se događa. Meni je bilo potpuno neprimjeren način na koji je ministar Kuščević potpuno branio to kazavši da ljudi iz besperspektivnih stranaka idu u perspektivne. Postoji odgovornost i HDZ-a i drugih stranaka da kritički osude ovakav način djelovanja.”

Pojavilo se pitanje kako spriječiti prebjege?

“Kad je riječ o strankama iz kojih se odlazi, u prvu ruku SDP-a i HSS-a, one bi trebale priznati da su u velikoj mjeri prouzročile takvu situaciju jer posljednje vrijeme ne funckioniraju kao političke stranke.

Moj stav je da se tu može jako malo napraviti, takve stvari se rješavaju stranačkim mehanizmima, da stranke kvalitetno funkcioniraju.”

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.