Divjak o provjeri diploma: Važno je povjerenje u sustav znanosti i obrazovanja

Vijesti 14. sij 201911:02 > 11:09
N1

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je postupak provjere diploma zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

“Važno je da građani imaju povjerenje u sustav obrazovanja i znanosti. Jednako je važno da se svi koji rade na fakultetima i školama i pošteno rade svoj posao zaštite od svih onih koji sustav žele zlorabiti. Intencija je bila da se ovim naputkom uputi ravnatelje da se diplome koje nisu provjerene provjere i da se kod novog zapošljavanja svaki put provjeri i diploma. Ovo je bio neposredan povod da smo otkrili u ministarstvu takav slučaj”, rekla je Divjak.

VEZANE VIJESTI

 “Ima jako puno diploma koje dolaze iz susjednih država koje su u mnogo slučajeva upitne i to treba provjeriti”, dodala je.

Ministrica je istaknula da je važno da se uspostavi sustav provjere diploma kod novog zapošljavanja te da se to radi sustavno, “a ne da se navrat-nanos provjere diplome koje nisu provjerene”.

Divjak je dodala da se sad provjeravaju diplome zaposlenih u školama, a da će se one zaposlenih na fakultetima provjeravati kasnije, kao i da je vjerojatnost da će tamo biti osjetno manje slučajeva lažnih diploma, zbog brojnih drugih elemenata zapošljavanja i rada u takvim ustanovama.

“Ja očekujem da toga neće biti uopće, a da bismo imali povjerenje u sustav, moramo biti sigurni da nema, važno nam je da imamo povjerenje. Ovo ne bih nazvala nikakvom revolucijom, radi se o skretanju pozornosti na proces koji bi trebao biti redovit”, rekla je ministrica.

“Mi želimo pomoći i ravnateljima i dati im podršku kod takvih procesa, kako ne bismo dovodili u pitanje je li to potrebno. Jednom kad se to uradi, kad se nekome upiše u dosje da je provjereno, više se neće provjeravati”, rekla je Divjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.