Pobuna u Splitu zbog paušalnog oporezivanja malih iznajmljivača

Vijesti 22. sij 201919:19 > 19:31
Ilustracija

Paušalno oporezivanje malih iznajmljivača posljednjih je dana tema o kojoj se u Splitu najviše priča.

Dok gradonačelnik predlaže udvostručenje poreza, mali iznajmljivači se tome protive. Podržava ih i oporba, a splitskom gradonačelniku leđa je okrenula i stranka Željka Keruma, s kojom čini vladajuću većinu u gradskom vijeću.

Gradska vlast Split želi podijeliti u dvije zone, pri čemu bi se u prvoj visina paušalnog poreza po krevetu popela s 300 na 750 kuna, a u drugoj zoni sa 150 na 300 kuna. 

“Većina iznajmljivača se slagala od samog početka da se mora nešto podignuti. Ipak je i veliki broj noćenja povećan, povećan je i broj turista, samo je pitanje koliko se to treba podignuti i koliko je to opravdano”, smatra Martina Nimac Kalcina, predsjednica Sekcije obiteljskog smještaja HGK-a.

Dodatno opterećenje je i prirez od 15 posto, što također ne veseli privatne iznajmljivače.

N1

Uz njih je stao i splitski SDP koji je pokrenuo peticiju protiv povećanja paušala, a koju je dosada potpisalo oko 600 građana.

“Umjesto da se potiče, turizam se na ovaj način pokušava ugušit. Mali iznajmljivači koji su nositelji razvoja turizma u našem gradu imaju sređen sustav, a sada se pokušava nametnuti nešto drugo”, kaže SDP-ov Goran Kotur

VEZANA VIJEST

Kotur je u nedjelju pokrenuo potpisivanje peticije protiv povećanja paušalnog poreza za male iznajmljivače te upozorio da bi povećanje tog paušala bio udar za nekoliko tisuća malih iznajmljivača na području Splita.

Protiv povećanja je i stranka Željka Keruma, koja je dio vladajuće koalicije.

“Ja sam dao prijedlog, znači, moratorij, trenutno stanje kakvo je, a za budućnost sam predložio tri zone. + Zona 300 kn, zona 400 kn i zona 500 kn, odnosno da preko 500 kn nitko ne plaća”, kaže HGS-ov Igor Stanišić.

Ipak, o raspadu koalicije kažu – nema riječi. Isto tvrdi i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Kaže još kako bi se od povećanja paušala zaradilo oko 12 milijuna kuna koje bi se vratile natrag u turizam.

“Kada to usporedite s 370 milijuna kuna koje se vrte u iznajmljivačkom biznisu dolazimo do cifre od manje od 2,5-3% oporezivanja jedne djelatnosti”, kazao je Opara.

Prekršen Zakon o pravu na pristup informacijama

Javno savjetovanje o ovoj odluci trajalo je tek tri dana, od čega dva dana vikenda, čime su iz Banovine prekršili Zakon o pravu na pristup informacijama. Previđeni rok za to inače je 30 dana.

“Navedeno predstavlja primjer loše prakse, budući je riječ o delegiranoj ovlasti predstavničkog tijela da regulira područje koje snažno utječe na interese građana, a istovremeno im ne daje potrebno i dostatno vrijeme da se uključe u proces donošenja odluka”, riječi su povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana.

O paušalnom porezu raspravljat će se na sjednici gradskog vijeća u utorak, a ukoliko se odluka ne donese do kraja mjeseca paušal se automatski podiže na 750 kuna – svima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram