Kohorst za N1: Dao sam premijeru dokument s procedurom za prodaju aviona

Vijesti 28. sij 201910:28 > 10:41
N1

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst bio je jutros u Vladi na sastanku s premijerom Plenkovićem. Nakon sastanka, u razgovoru za N1, komentirao je tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da postoji 'white paper', koji je SAD poslao Hrvatskoj, a vezano uz prodaju borbernih aviona od Izraela.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, podsjetimo, u Točki na tjedan poručila kako nije postojao non paper o prodaji zrakoplova, nego tzv. white paper.

“Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira”, kazao je Kohorst u razgovoru s reporterkom N1 Katarinom Brečić.

“Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali”, dodao je.

Na pitanje zašto je proces propao, veleposlanik je rekao “Iskreno, ne znam”.

“Američka vlada je odobrila transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu mogle prihvatiti uvjete. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru”, rekao je američki veleposlanik u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram.