Vlada pokrenula Portal otvorenih podataka

Vijesti 19. ožu 201518:25 > 18:30
N1

U devet mjeseci 125 tisuća građana koristilo je najmanje jednu uslugu koju pruža sustav e-građani. Dostupni su im registar birača, e-Matične knjige, pregled izabranog liječnika, a građani imaju pravo koristiti elektroničke zapise za prebivalište, boravište, izvod iz matice i knjige državljana. Od sada im je dostupan još jedan Vladin portal

Na Portalu otvorenih podataka mogu se pronaći stotine raznih javnih podataka poput neto plaća, biciklističkih staza, vremenskih podataka ili pak broja pacijenata u ordinacijama. Podaci se mogu kopirati, objavljivati, distribuirati, priopćavati javnosti, prerađivati, iskoristiti u komercijalne i nekomercijalne svrhe.

”Želimo državu približiti građanima te da država građanima olakšava život, a ne da im ga otežava s brojnim papirima”, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Podaci ovog portala osnova su i za druge korisne aplikacije. Invest in Croatia je portal koji na jednom mjestu objedinjava sve mogućnosti ulaganja u Hrvatsku. Informacije o tome dosad su bile pohranjene po stranicama raznih institucija, a samim time ih je bilo teže prikupiti.

Studenti Luka i Mihael izradili su aplikaciju Pametno zdravlje kako bi pomogli građanima i krajnjim korisnicima da pronađu medicinske ustanove i lijekove koji su im potrebni.

”Ako ste u nekom nepoznatom gradu možete pretraživati medicinske ustanove oko vas, a to je dosta bitno ako ne poznajete grad”, rekao je Luka, jedan od kreatora aplikacije.

Vlada je najavila i nove usluge u sklopu sustava e-građani. Ministrica Milanka Opačić najavila je uvođenje usluga poput e-obrta, potvrde o redovitom školovanju i studiranju, evidencije dohodaka i primitaka iz porezne uprave, uvjerenja o nepostojanju kaznenog progona i e-savjetovanja.

U sustav se uključuju i banke kako bi se omogućilo građanima da koriste i njihove sustave prijave.