Opačić o optužbama da 'pere ruke' od gladne djece

Vijesti 19. ožu 201518:09 > 18:11
N1

Ministarstvo socijalne politike i mladih izražava čuđenje zahtjevom Platforme 112 da se obustavi natječaj namjenjen udrugama za projekte usmjerene na osiguravanje prehrane u školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji, čime, smatra Ministarstvo, izražavaju temeljno nepovjerenje u kapacitete i kompetentnost tih organizacija, odnosno sebe samih.

“Taj presedan Platforma 112 je u javnosti (u srijedu) predstavila zaključkom da je model brige o siromašnoj djeci koji se oslanja na udruge, krivi put rješavanja jednog od gorućih problema i da se njime podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci, što je nažalost utemeljeno na potpuno krivim premisama”, komentar je koji je Hina dobila u četvratak u kabinetu ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

U kabinetu podsjećaju da postoji i funkcionira dugoročna sustavna podrška i politika socijalne zaštite najugroženijih obitelji i djece te da to ne isključuje kratkoročne mjere, kao što su projekti usmjereni borbi protiv siromaštva.

Također navode kako postoji rubna zona obitelji koje su se nenadano našle u privremenim financijskim problemima zbog neisplate plaće ili gubitka posla, a da obično zbog posjedovanja imovine ne mogu ispuniti uvjete za primanje zajamčene minimalne naknade.

Upravo takvim obiteljima s djecom namijenjen je ovaj projekt u suradnji s udrugama civilnog društva, za koje nam iskustvo govori da su brže u detektiranju problema, mobilnije i bolje inkorporirane u zajednicu od samog sustava, ističu u Ministarstvu.

Objašnjavaju da to ne podrazumijeva, kako sugerira Platforma 112, da će udruge imati pravo diskrecijske ocjene da odluče „koja su djeca gladnija“, jer su udruge dužne provoditi projekte u suradnji s centrima za socijalnu skrb i školama čije osoblje najbolje zna koja su djeca najugroženija.

Zaista nam nije jasno gdje tu Platforma 112 vidi diskriminaciju, kad je cilj projekta upravo da do diskriminacije ne dođe i da se pomogne onima kojima je pomoć nužna, navode sugovornici iz kabineta ministrice.

Platforma 112, koja okuplja više od 60 organizacija civilnog društva, zatražila je u srijedu obustavu natječaja s obrazloženjem da je „model brige o siromašnoj djeci koji se oslanja na udruge, krivi put rješavanja jednog od gorućih problema.

Smatraju da se njime podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci te da nije jasno što će biti s onim sredinama gdje nema udruga koje mogu zadovoljiti natječajne propozicije.

“Netko ironičan mogao bi ovaj natječaj nazvati i ‘Igrama gladi’ jer će se, valjda, projekti natjecati i dobivati bodove prema nečijoj procjeni koja su i čija djeca gladnija i siromašnija te koje su udruge sposobnije nahraniti ih”, ocijenjuju u Platformi 112 i poručuju da je država dužna to činiti isključivo putem institucija sustava jer sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednaka prava i uvjete školovanja.

Ocjenjuju da se „na jednako loš način, putem sličnog natječaja, rješavalo i pitanje osobnih asistenata u nastavi“, te traže da resorna ministarstva pristupe sustavnom rješavanju podrške djeci iz socijalno ugroženih obitelji kroz jačanje institucija sustava, a ne putem projektnog financiranja udruga.

Od Ministarstva traže javni odgovor jesu li i kako predviđena proračunska sredstva povezana s novcem koji Hrvatskoj stoji na raspolaganju u namjenskom programu FEAD Europske unije.