Titova bista stigla u Kumrovec

Vijesti 19. ožu 201518:57 > 19:05
N1

Slonova kljova iz Konga, bakrena žirafa iz Indonezije, vojnička glava iz Kine, albumi s fotografijama Titovih putovanja. To je samo dio egzotičnih predmeta koje je Ured predsjendice poklonio Muzeju Staro selo Kumrovec. Zajedno s njima u muzej je poslana i Titova bista.

Titova bista na Pantovčaku je bila 52 godine sve dok ga novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije dala Muzeju Hrvatskog zagorja na trajnu posudbu. Rad jednog od najvećih hrvatskih portretista Antuna Augustinčića sada se konačno trajno smjestio.

VEZANE VIJESTI

”Ugodno sam iznenađena, a pozitivne kritike dobili smo i od mještana”, rekla je Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.

Osim sporne biste Ured predsjednice Kumrovcu je poklonio 105 predmeta bogate ostavštine Tita i Jovanke Broz koji su do sada čuvani na Pantovčaku. Među egzotičnim poklonima koje je primio bivši predsjednik Jugoslavije iz svih dijelova svijeta, najveću pažnju privukla je kljova koja će zajedno s ostalim Titovim suvenirima biti po prvi put izložena 23. svibnja u vili Kumrovec.

Niti slovenski turist Janez nije bio iznenađen pričom koja je pratila preseljenje Titove biste s Pantovčaka u Kumrovec. Kaže da se slična stvar dogodila i u njegovoj domovini.

Nakon što je trajno izmjestila Titovu bistu očekuje se da nova predsjednica ispuni i svoje drugo obećanje i riješi se Titove najvrednije ostavštine na Pantovčaku – same vile Zagorje.