Primošten: Eksplozijom raznijeli bankomat i ukrali novac, uništen ulaz u dućan

Vijesti 25. velj 201912:30 > 12:33
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nepoznati razbojnik je u noći s nedjelje na ponedjeljak plinskom bocom raznio bankomat u Primoštenu, za njim policija intenzivno traga. U eksploziji je uništen ulaz u trgovinu Tommy ispred koje je bio bankomat.

U šibensko-kninskoj policiji u ponedjeljak se doznaje kako se eksplozija bankomata dogodila iza ponoći, kada je nepoznati počinitelj oštetio bankomat i ulazni prostor u trgovinu splitske tvrtke.

Tijekom jutra provest će se očevid.

Policija je dojavu o eksploziji zaprimila oko 1,30 sati, a lokalni portali doznaju od očevidaca da je bankomat raznesen plinskom bocom.

“Sve se to dogodilo noćas, a navodno su bankomat pred Tommyjem raznijeli plinskom bocom, cijeli ulaz u trgovinu je posrušen, kao i dio ‘štekata’“ ispričao je jedan od očevidaca.

Policija je potvrdila da je iz bankomata ukraden za sada neutvrđen iznos novca.

“Ukupna nastala šteta će se naknadno utvrditi, a protiv nepoznatog počinitelja će biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, dok policija intenzivno postupa s ciljem otkrivanja počinitelja i pronalaska otuđenog novca”, navodi se u priopćenju šibenske policije.

Lani dvojac eksplozijom plinske boce iz bankomata uzeo više od pola milijuna kuna

Inače, čak 550 tisuća kuna iz bankomata OTP banke u Novigradu, također u noći, odnijela su lani početkom kolovoza dvojica sa zagrebačkog područja, prethodno raznijevši bankomat eksplozijom plinske smjese.

Uhvaćeni razbojnici, 33 i 47-godišnjak, su eksplozijom izbili bankomat na Tomislavovu trgu u središtu Novigrada, a da je ta akcija bila pomno planirana svjedoče i informacije da su oni dan ranije na šibenskom području ukrali crveno dostavno vozilo Caddy zagrebačkih registracija koje su zamijenili riječkima, a koje su pak ukrali na zadarskom području.

Prilikom bijega uočila ih je policijska patrola koja je odmah krenula za njima, a oni su u Islamu Grčkom napustili vozilo te pješice kroz polje krenuli prema Suhovarama, gdje ih je rano ujutro uočio policajac i pokušao lih legitimirati.

Razbojnici su mu se opirali i pobjegli, pa je policajac u zrak ispalio nekoliko metaka kao znak upozorenja, a potom i sustigao 47-godišnjaka i uhitio ga. Za drugim bjeguncem organizirana je opsežna potraga u koju se zbog nepristupačnosti terena uključio i MUP-ov helikopter. Lociran je u Murvici Gornjoj, gdje se sakrio na teško pristupačnom području u propustu za vodu ispod poljskog puta. Kod njega je bio ruksak s novcem iz bankomata.

Prilikom bijega iz Suhovara prema Murvici Gornjoj on je naišao na mještane koji su hranili stoku, te im ponudio pozamašnu svotu novca za pomoć, ali oni su to odbili.

Policija je istragom utvrdila i da je taj dvojac sudjelovao u većem broju težih kaznenih djela na području više država Europske unije, a povezuje ih se i s kriminalnim skupinama sa zadarskog područja i iz Srbije.

Krajem 2018. zaštitar Sokol Marića šifrom otvorio bankomat i ukrao gotovo milijun kuna

Krajem prošle godine 47-godišnji zaštitar Sokol Marića je, znajući šifru za otvaranje koja mu je bila povjerena kao zaštitaru, u zagrebačkom naselju Prečko otvorio bankomat i ukrao gotovo milijun kuna.

Pomoću šifre i uz korištenje ključa, koji je ranije pribavio za tu namjeru, otvorio he vrata bankomata u Ulici Josipa Hatzea, te uzeo kazete s više od 938 milijuna kuna.

Osim eksplozijom i pomoću šifre, bankomati raznih banaka su se u Hrvatskoj pljačkali i uporabom tzv. “skimmera”, uređaja za očitavanje bankovnih kartica koji pljačkaši potajice postavljaju na bankomate.

Jedan od njih je, po dojavi građanina, pronašla je policija lanjskog svibnja na bankomatu u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Riječ je o elektronskom sklopu s video kamerom i baterijom koji očitavaju zaštićene podatke bankovnih kartica, a koji se na bankomat postavlja kako bi se, nakon što žrtva obavi transakciju, dobio pristup bankovnom računu.

Postavljanje “skimmera” proteklih je godina sve češća pojava, posebno na obalnom području u vrijeme turističke sezone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram