Opačić o slučaju s Paga: Kad bude gotov nalaz inspekcije, znat će se tko je kriv

Vijesti 01. ožu 201912:51 > 13:13
N1

Milanka Opačić, bivša ministrica socijalne politike i mladih, komentirala je slučaj obiteljske tragedije na Pagu.

Na pitanje je li bilo propusta nadležnog centra za socijalni rad, kaže da će to biti poznato tek kad bude gotov nalaz inspekcije.

VEZANE VIJESTI

“Nakon toga će se znati imenom i prezimenom tko je odgovoran”, kaže i upozorava na manjkavost sustava.

“Problem je u tome što nadzori u obitelji traju predugo, godinama, a po Obiteljskom zakonu, trebali bi trajati najviše godinu dana i do tada bi trebalo ocijeniti ima li obitelj roditeljskog kapaciteta ili ne”, pojašnjava Opačić.

Ističe da je problem i što se nadzori rade površno: “Ako nisu uključeni stručnjaci mentalnog zdravlja, onda je to loš nadzor.”

Ocjenjuje da bi trebalo dodatno raditi na edukaciji zaposlnika centara, ali ih se treba rasteretiti od administrativnih poslova.

Kaže da je odgovornost na nadležnom centru za socijalni rad.

“Uvijek je odgovornost na centrima koji provode nadzor nad obitelji, a ministrica ima političku odgovornost”, kaže Opačić i podsjeća da je ona u svom mandatu imala slučajeve kada je inspekcija otklrila da su zakazali centri za socijalni rad.

Na pitanje treba li Murganić dati ostavku, odgovara: “Treba se primiti posla i promijeniti nešto u sustavu socijalne skrbi, prvenstveno to”.

Kako ministrica Murganić radi svoj posao?

“Žao mi je što je neke reforme maknula, jer misli da su loše jer sam ih ja osmislila, ali u tri godine je mogla uvesti nove. Veliki je problem što zaposleni u centrima sjede u uredima i pišu rješenja, to treba raditi netko drugi, a oni bi trebali ići u obitelji”, kaže Opačić

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.