Štromar najavio: Kamate za POS-ove stanove padaju na dva posto

Vijesti 26. ožu 201913:14 > 13:15
Ilustracija

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u utorak je u Gradu Krku obišao gradilište zgrade s 30 POS-ovih stanova, projekta vrijednog više od 8,9 milijuna kuna, a najavio je kako će kamate za POS-pove stanove biti smanjene s 3 na 2 posto.

Stanovi se grade na parceli od oko 2800 četvornih metara, a objekt ima dva ulaza i tri etaže. Rok završetka radova je 15. rujna, a očekuje se da bi radovi mogli biti završeni i ranije. U završnoj fazi su instalaterski radovi, u tijeku su žbukanja, postavljena je vanjska stolarija, a započinju završni radovi na okolišu.

Štromar je istaknuo kako će u sklopu ovoga projekta 30 mladih obitelji riješiti svoje stambeno pitanje i ostati na Krku, što je označio kao model kojim mladi ljudi na lakši način mogu doći do svoga doma. Osim POS-a, napomenuo je, provodi se i program subvencioniranih kredita u sklopu kojega će u rujnu opet biti objavljen natječaj.

Do kraja 2020. domovi za 20.000 mladih obitelji

Naglasio je kako će Vlada do kraja 2020. osigurati domove za 20.000 mladih obitelji, preko POS-a i subvencioniranih kredita, izvijestivši da su subvencije već podijeljene za 5300 mladih obitelji, napravljeno je 8200 stanova, a radi se i dalje.

Dodao je da se više od 500 djece rodilo u obiteljima koji su dobile subvencionirane kredite za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće.

Štromar je napomenuo kako je državni proračun izvor novca za subvencioniranje kredita, POS -ovi stanovi grade se s inicijalnim sredstvima, a građani sredstva putem kredita vraćaju državi i bankama. Uvjeti i obaveze za one koji nude izgradnju stanova su da cijene moraju biti niže nego su na tržištu, rekao je i dodao da se stanovi grade u suradnji s lokalnim jedinicama, a da se u zadnje vrijeme počelo koristiti i državno zemljište.

Na upit o zloporabi i preprodaji POS-ovih stanova, Štromar je kazao da je problem utvrđen, da su pripremljene izmjene zakona koje su u proceduri. “Očekujemo da ćemo do ljeta donijeti zakone kojima ćemo onemogućiti takve malverzacije – ako se stan iznajmi ili proda, kredit će doći na naplatu”, poručio je .

Kamate za POS-ove stanove bit će smanjene s 3 na 2 posto

Najavio je da će kamate za POS-ove stanove biti smanjene s 3 na 2 posto.

Nakon obilaska gradilišta Štromar će prisustvovati svečanom potpisivanju Predugovora o međusobnim pravima i obvezama i Ugovora o prijenosu prava vlasništva zemljišta za izgradnju stanova po programu POS-a u Općini Baška, također na otoku Krku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.