"Nema govora ni o zatvaranju poslovnica Konzuma ni o otkazima, nama fali ljudi"

Vijesti 04. tra 201911:55 > 11:56
N1

Gošća N1 studija uživo bila je zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru, odnosno novoj Fortenova grupi, Irena Weber.

Agrokor je 1. travnja dobio novo ime – Fortenova, no Weber ističe da se ne treba ograničiti na jedan dan.

“Dvije godine se intenzivno radi na procesu stabilizacije cijele grupe pa na postizanju nagodbe ta na samoj implementaciji. Napravljeno je vrlo mnogo, sačuvano je 52.000 radnih mjesta što je kritično važno za gospodarstvo Republike Hrvatske. Plaćen je ozbiljan iznost starog i graničnog duga prema dobavljačima. Oko 60 posto duga je plaćeno sada, a nagodbom će se to popesti i do 80 posto. Ako znate koji su rokovi u drugim insolvencijskim postupcima, znate da je stopa povrata bitno manja, oko 30 posto, i da je period vraćanja tok malod duga uz dvije godine počeka pa se to proteže na 7 do 10 godina”, rekla je Weber.

Najbitnije joj je, kaže, da je 2.300 malih dobavljača i OPG-ova isplaćeno u stopostotnom iznosu, što je omogućilo da oni nastave raditi i proizvoditi.

Što preostaje u implementaciji nagodbe?

“Kompanije koje posluju u RH, a bile su pod kišobranom zakona o izvanrednoj upravi – njih 77 – prebačeno je s 1. travnja u nove poslovne cjeline. Ostala društva i imovina izvan RH je isto prebačena, no sama registracija tih aktivnosti će se voditi sukladno pravnoj regulativi države u kojoj društvo posluje”, rekla je Weber, dodajući da je to čisti pravni posao i da tu ne očekuju probleme.

VEZANE VIJESTI

U novoj grupi Fabris Peruško bit će CEO, a Weber njegova zamjenica, odnosno operativna direktorica, rekla je. No u staroj grupi će paralelno još uvijek postojati izvanredna uprava.

“Izvanredna uprava po zakonu može postojati tri godine nakon izlgasavanja nagodbe, no s obzirom da u staroj grupi realno nema ništa, nema poslovnih aktivnosti, cijeli fokus se prebacuje na novu Fortenova grupu. Ja ću plaću primati od nove grupe, nove kompanije. Moj fokus je na poslovanje i tržišne segmente maloprodaje, hrane i poljoprivrede”, rekla je Weber.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako očekuje da se u novoj grupi hrvatski dobavljači tretiraju na korektan način.

“Mi smo i sukladno nagodbi dogovorili s našim dobavljačima i vjerovnicima određenu prisutnost njihovih proizvoda na policima. Neovisno o tome, Fortenova će štititi domaće dobavljače. Oni su bili s nama u trenucima kad je grupi bilo najteže, dali su nam punu podršku i bez njih grupa ne bi preživjela. Grupa posluje na tržišnim principima, ali naravno da štitimo poziciju domaćih dobavljača. Normalno je da premiejr pokazuje brigu i da ima fokus na položaj hrvatskih dobavljača”, rekla je Weber.

Naglašava kako u novoj grupi u pitanje neće doći radna mjesta: “Nema govora o tome, nama fali ljudi što je veliki problem. Prošle godine samo u Konzumu nam je falilo 500 do 600 ljudi”.

Ostvarivanje boljih rezultata

“Konzum pokazuje iznimno dobre rezultate, stope rasta, marža profitabilnosti je prilično snažna. Normalno da nije jednostavno, ne događa se rast preko noći. S druge strane, ovo vrijeme koje smo proveli u samoj grupi daje nam za pravo očekivati da je to moguće iz jer čega god se dohvatimo, postoje ogromni potencijali”, rekla je Weber.

Što se tiče Konzuma, dosad su zatvorili trgovine koje su bile neprofitabilne i za koje su ustanovili da ne postoji realna vjerojatnost da bi ih se moglo dovesti do profitabilnosti, no dalje više neće zatvarati poslovnice.

“Apsolutno nema govora o zatvaranju, koncentrirani smo na širenje naše maloprodajne mreže”, rekla je Weber.

Veliki uteg za grupu je i roll-up kredit, no Weber vjeruje kako će se on refinancirati u sljedećim mjesecima.

“Nismo čekali bez ikakvih aktivnosti, fokusirali smo se na početak pregovora o refinanciranju tog kredita. Bitno je napomenuti da on nije mogao biti refinanciran prije dana implementacije jer se on financira iz poslovanja nove grupe. Optimistični smo, sigurni smo da će se sami pregovori o refinanciranju završiti u sljedećih nekoliko mjeseci.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.