Tri NATO-ova broda u utorak uplovljavaju u splitski akvatorij

Vijesti 13. svi 201917:30 > 17:33
Ilustracija

Tri NATO-ova broda uplovit će u utorak u splitski akvatorij i do 18. svibnja boraviti u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici, najavilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane.

MORH je priopćio kako je riječ o skupini brodova SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), a cilj njihova posjeta je jačanje interoperabilnosti između Hrvatske ratne mornarice i NATO-a.

Zapovjedni brod SNMG2, nizozemska fregata HNLMS EVERTSEN, uz kanadsku fregatu HMCS TORONTO u utorak će u ranim jutarnjim satima uploviti u splitsku luku Lora.

Treći brod iz te skupine, razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37), bit će na vezu u splitskoj gradskoj luci.

“U sklopu posjeta Hrvatskoj, izaslanstvo skupine SNMG2 boravit će u radnom posjetu zapovjedništvu HRM-a i Poglavarstvu Grada Splita, a predviđeno je i zajedničko uvježbavanje (PASSEX) te prezentacija opreme i demonstracija kraljevskih marinaca Ujedinjenog kraljevstva”, stoji u priopćenju.

Stalne skupine NATO brodova (SNMG i SNMCMG) integrirane su višenacionalne pomorske snage u čijem se sastavu nalaze brodovi zemalja članica Saveza.

Skupine pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija, vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Skupinu SNMG2 čini devet brodova stalno angažiranih u području Sredozemlja. Zapovjednik skupine je komodor Boudewijn Boots.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.