Čačić: Županije bez europskog novca nemaju svrhu

Vijesti 16. svi 201913:07 > 13:09
N1

Varaždinski župan Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformista i kandidat na izborima za Europski parlament rekao je u četvrtak na predstavljanju europskih projekata da županije bez europskog novca nemaju svrhu.

U sklopu Europskog tjedna i Dana europskih projekata, u varaždinskoj Županijskoj palači održana je prezentacija pod nazivom “Varaždinska županija – primjer uspješnog korištenja financiranja iz EU fondova” na kojoj je Čačić govorio o ostvarenim te očekivanim rezultatima i koristima koje projekti imaju za lokalnu zajednicu.

Istaknuo je da je Varaždinska županija drugu godinu zaredom daleko najuspješnija županija, prema otvorenim proračunima Ministarstva financija, u privlačenju novca iz EU.

“Pedeset puta veći iznos privlačimo u zadnje dvije godine u odnosu na period prije toga – 245 milijuna kuna prošle godine i 215 milijuna ove godine”, rekao je Čačić i dodao da su za državu i lokalnu samoupravu europski projekti vrlo važni, ali one bi i bez EU novca mogle opstati, što nije slučaj kad su u pitanju županije.

“Županije bez europskog novca nemaju svrhu jer – ako nemate budžet ni snage ni mogućnosti da realizirate nekakav projekt – zašto postojite? Moraš biti sposoban osmisliti projekte, pripremiti ih, dobiti europski novac i onda je to nešto što daje sadržaj županiji danas”, istaknuo je Čačić te dodao da je Varaždinska županija “najbolji dokaz da županije imaju svoju logiku i svoju svrhu”, nakon čega je komentirao i lokalnu samoupravu.

“Sad se vidi prava istina – Grad Varaždin i gradonačelnik u njemu su ovoga trenutka skupina skupih činovnika jer novac koji je ponuđen ne uzimaju”, zaključio je predsjednik reformista Čačić.

Na prezentaciji su bili i kandidati s liste Narodne stranke – reformista na izboriam za Europski parlament, županov zamjenik Tomislav Paljak i županova posebna savjetnica Natalija Martinčević, koja je istaknula da je Varaždinska županija u posljednje dvije godine osmislila i dobila projekte vrijedne 740 milijuna kuna, a odnose se najviše na zdravstvo i obrazovanje.

“Završen je Palijativni centar u Novom Marofu, nova bolnica u stopostotnom iznosu financirana europskim sredstvima. U kompleksu varaždinske Opće bolnice završeno je sedam objekata, ostali su pred završetkom, a kreće i izgradnja dnevne kirurgije i objedinjenoga hitnog prijema. U obrazovanju ide obnova i ulaganje u 22 škole”, rekla je Martinčević, doajući da veliku važnost imaju i socijalni projekti, među kojima je osiguravanje besplatnog obroka za 30 posto djece u županijskim osnovnim školama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram