Predizborno sučeljavanje: Zaštita prava djece i LGBT roditelja

Vijesti 17. svi 201915:00 > 15:04
Ilustracija

Na predizbornom sučeljavanju predstavnika lista za EU parlament o temi "Dugine obitelji u Europi: zaštita temeljnih prava djece i LGBT roditelja", održanom u petak u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, istaknuto je kako treba zaštiti pravadjece i LGBT roditelja, a njih same od diskriminacije.

Na skupu u organizaciji udruge “Dugine boje”, koja okuplja LGBT roditelje i one koji to žele postati, naglašena je važnost zaštite temeljnih prava na razini EU-a vezanih kako uz prava djece tako uz seksualnu orijentaciju i rodni identitet, usklađivanje načela mobilnosti EU-a za djecu i roditelje u “duginim obiteljima”, zaštite LGBT osoba i “duginih obitelji” od diskriminacije i ostalih srodnih tema od važnosti za LGBT zajednicu.

Dario Carev (Pametno) založio se za izjednačavanje LGBT s ostalim obiteljima tako da se prvenstveno gleda na njihovu dobrobit, bez obzira radi li se o homo ili heteroseksualnoj obitelji. Zauzeo se za donošenje direktive kojom bi se obavezalo državu u kojoj ta prava nisu zakonski regulirana da poštuje prava stečena u drugim državama EU-a.

Mirela Holy (SDP) također se zauzela za zaštitu prava manjina i njihovu jednakopravnost, a problem vidi što sve zemlje EU-a nemaju jednako uređeno zakonodavstvo. Što se tiče govora mržnje, smatra kako je kratkoročno represija najbolja prevencija, a dugoročno medijsko opismenjavanje i širenje kulture komunikacije.

Bojan Glavašević (Start) neodazivanje pojedinih stranaka na sučeljavanje nazvao je kukavičlukom i ocijenio da njihov postupak ne bi trebao biti samorazumljiv. Drži da bi problematiku LGBT-a trebalo primjerenije zakonski regulirati uz podsjećanje kako je svojedobno doveo ministra branitelja na zagrebački i splitski pride, no to je bilo prvi i jedini put.

Diana Topčić-Rosenberg (Amsterdamska koalicija) istaknula je kako zastupa prava djece da odrastaju zaštićeno i nediskriminirano, bez obzira na obitelj iz koje potječu. Smatra da bi sredstva iz europskih fondova trebala biti korištena i za zaštitu ljudskih prava, te se zauzela za sankcioniranje govora mržnje i jačanje kulture dijaloga.

Rada Borić (Možemo! – Nova ljevica – ORAH) smatra kako bi LGBT zajednica trebala imati svog zastupnika u Europskom parlamentu jer je Europa, kako je rekla, retrogradna. Naglasila je da zemlje članice EU-a trebaju omogućiti djeci iz “duginih obitelji” da ne budu deprivilegirana.

Koordinator “Duginih boja” Daniel Martinović podsjetio je kako je Svjetska zdravstvena organizacija još prije 27 godina izbacila homoseksualnost iz svoje klasifikacije bolesti, no i danas se još uvijek smatra da je homoseksualno okruženje loše za razvoj djeteta.

Poziv na sučeljavanje poslan je još listama HDZ-a, Mosta, Živog Zida, Radničke fronte, HSLS-a, Zelene liste, Mislava Kolakušića i Milana Bandića, ali se nisu odazvale, tvrde u udruzi “Dugine obitelji”. Iz SDSS-a su, kako se doznaje, izrazili žaljenje što nisu pozvani na sučeljavanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.