Ukinuta presuda Vrbanoviću i HNS-u zbog poljudske svastike, slijedi novo suđenje

Vijesti 29. svi 201916:58 > 16:58
Izvor: Ilustracija

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu kojom su Hrvatski nogometni savez (HNS) i njegov izvršni direktor Damir Vrbanović u ožujku prošle godine kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom stadionu uoči utakmice Hrvatske i Italije.

Postupak je vraćen na ponovno suđenje Prekršajnom sudu u Splitu, na kojem je ročište zakazano za 7. lipnja ove godine, doznaje se iz Hrvatskog nogometnog saveza.

Slučaj bi, međutim, po pisanju portala Telegram moglo otići u zastaru ne bude li pravomoćno okončan do 10. lipnja. Dovršetak postupka do tada se, prema nagađanju medija, teško može očekivati s obzirom da je početak ponovljenog suđenja zakazan za 7. lipnja.

Vrbanović je lani u ožujku nepravomoćno osuđen na splitskom Prekršajnom sudu na novčanu kaznu od pet tisuća kuna, dok je Savez kao pravna osoba i organizator sportskog natjecanja kažnjen s 50 tisuća kuna zbog svastike koja je “osvanula” na travnjaku Poljuda prije početka odigravanja utakmice između Hrvatske i Italije u lipnju 2015.

Sudac Stipe Roso je u obrazloženju presude, koja je donesena zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, kazao da su Vrbanović i Savez osuđeni jer prije utakmice nisu poduzeli mjere pregleda sportskog objekta i travnjaka, a istovremeno su oslobođeni krivnje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja suzbijanja nereda i nasilja.

Ukinuta presuda je donesena zato što HNS i Vrbanović nisu pretražili sportski objekt i uočili kukasti križ na travnjaku, a sramotni kukasti križ je primijećen tek tijekom prvog poluvremena.

Zbog tog je izgreda UEFA sa 100 tisuća eura kaznila HNS, potom oduzimanjem boda u kvalifikacijama za Euro, a dvije su utakmice odigrane pred praznim tribinama.

Policija još uvijek traga za počiniteljem ili više njih i iako su imali snimku na kojoj se djelomično vidjela osoba koja preskače ogradu na stadionu počinitelji još uvijek nisu poznati.

Inače, prema Zakonu o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima kazna za taj prekršaj za fizičku osobu može se izreći u rasponu od pet do 50 tisuća kuna, dok za pravnu osobu novčana kazna iznosi 50 do 250 tisuća kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.