Završeno suđenje za ratne zločine u Lovasu, presuda 20. lipnja

Vijesti 04. lip 201918:00 > 18:09
Goran Ferbezar/PIXSELL

Pred posebnim Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u utorak je završnim riječima optuženih okončan sudski proces za ratne zločine protiv civila u mjestu Lovas 1991., a izricanje presude zakazano je za 20. lipnja.

Završne riječi, u postupku koji je ušao u 12. godinu, danas su imali optuženi Darko Perić, Radovan Vlajković, Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović i Dragan Kosijer, negirajući krivnju za zlodjela u Lovasu i zatraživši oslobađajuće presude.

Okrivljeni Josipović izrazio je žaljenje zbog svih stradalih u Lovasu, ustvrdivši da u tome nije sudjelovao niti izdavao zapovjedi, te da nije znao da je polje, na kojem su poginula 22 civila, minirano.

Prvobitna optužnica teretila je tada 14 optuženih za ubojstvo, zlostavljanje i mučenje 69 hrvatskih civila a njom su bila su obuhvaćena četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe “Dušan Silni”.

Nakon četiri godine procesa, koji je počeo 2008., te ispitana 193 svjedoka, presudom 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, pojedinačno u rasponu od četiri do 20 godina zatvora.

Tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud u Beogradu, obrazloživši da je presuda “nerazumljiva i proturječna”, te da je donesena “uz bitne povrede članaka kaznenog postupka”, pa je predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

Tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam, a posljedica je bila i promjena optužnice, tako što je umanjen i broj žrtava za koje su preminuli okrivljeni.

Tako je broj žrtvava u Lovasu sa 69 smanjen, na 29 ubijenih, za koje su preostali optuženi odgovarali.

Presuda, koja je najavljena za 20. lipnja, neće biti pravomoćna, s obzirom da i na nju postoji pravo žalbe.

Međutim, novog suđenja za zlodjela u Lovasu neće biti jer prizivni sud, po zakonu, može presudu Višeg suda potvrditi ili preinačiti, ali ne i vratiti proces na početak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram