Vladimira Palfi za N1: Ja sam vjerojatno meta jer sam Sinčićeva žena

Vijesti 05. lip 201915:43 > 15:43
N1

Kako odgovara na optužbe koje su protiv nje danas izrekli Branimir Bunjac i Ivan Pernar da povlači sve konce u Živom zidu, je li aktivirala svoj saborski mandat i osjeća li krivnju za raspad stranke u studiju Newsrooma odgovarala je potpredsjednica Živog zida, Vladimira Palfi.

Je li ovo kraj Živog zida?

VEZANE VIJESTI

Ja se nadam da nije. Živi zid postoji već jako dugo godina, započeli smo kao aktivistički pokret više nego politički. Prošli smo toliko toga zajedno da mi emisija od 20 minuta ne bi bila dovoljna da ispričam. Vjerujem da Živi zid može nadrasti sve ove dječje igre.

I s Bunjcem i Pernarom?

Ja ne znam gdje je problem, voljela bih znati. Vidjela sam puno njihovih oprečnih izjava. S nama oni jako slabo komuniciraju. Kad smo već bili pri kraju dogovora za Europske izbore, Bunjac je napustio sastanak, Pernar je ostao na sastanaku i glasao za odluku za koju je glasalo 33 prisutnih, o osobi koja bi trebala ići u Europski parlament.

Prije toga nije bilo govora o tome?

Razgovarali smo prije izbora. U saborskom klubu smo imali sastanak par dana prije nego smo predali listu. Svaki član glavnog odbora dao je svoj prijedlog liste, ja sam bila jedina osoba koja nije svoje ime stavila na listu i koja uopće nije htjela biti na listi, jer mene mandati ne zanimaju. Mene su stavljali drugi ljudi.

Jeste li vi strah i trepet u Živom zidu i osoba koja vuče sve glavne konce u stranci, kao što su rekli Pernar i Bunjac?

Ja nemam nikakav utjecaj na njihove govore. Naša stranačka politika kreira se 90 posto vremena njihovim saborskim govorima. Mi nemamo nikakav utjecaj na to kako bi oni trebali govoriti. Imamo puno povjerenje u svoje saborske zastupnike i oni taj posao dobro odrađuju. Moj posao je bio organizacija konferencija i sastanaka.

Vi ne odlučujete i o imenima na listi?

Ja sam dala svoj prijedlog, isto kao i svi ostali. Onda je predsjednik stranke na kraju sastavio optimalnu listu i predložio je na glasanje i ona je jednoglasno izglasana.

Je li za takvu listu glasao i Bunjac?

Bunjac je glasao za tu listu, taj zapisnik još postoji. Jednako kako smo na tom sastanku rekli da se zastupnici izmjenjuju. Njegova je ideja bila da glavni odbor uopće ne bi trebao ići u Europski parlament, nego da ostanemo ovdje.

Kad je došlo do njegovog preokreta?

Nakon izbora ujutro u 6 je Bunjac poslao poruku preko Vibera i rekao da želi ići u Parlament. Pernar mu je rekao da to nije dobra ideja, jer bi otišao iz Sabora kao moja zamjena, a onda bih ja išla u Sabor, a ja to nisam htjela, mene to ne zanima. Tisuću puta sam mu rekla da je mandat njegov i da svoj posao radi odlično. Molili smo ga da ne radi to, da ne forsira da ide u Parlament, jer bi onda nakon toga Sinčić, moj muž, Pernar i ja bili u Saboru, a smatrali smo da je to pogubno za stranku. Ja sam Bunjca nakon sastanka nazvala i molila da predsjednika stranke ne stavlja u pat poziciju i da poštuje dogovor.

Kako tumačite Ivana Pernara?

Ne mogu protumačiti. Meni je užasno teško pričati o mom odnosu s njim, jer smo mi prošli zajedno u ovih osam godina zaista užasne trenutke. Najgore mi je kad me se oslovljava kao Sinčićeva žena. Ja sam Sinčićeva žena postala daleko kasnije, bila sam netko tko je osnovao stranku i bila sam na nebrojenim deložacijama i uhićenjima.

Kakav je vaš stvarni utjecaj u stranci? Bunjac tvrdi da vi držite konce i da su na listi anonimci odani predsjedniku stranke.

Ne znam na što on misli. Ako Bunjac misli da sam ja toliko bitna, da 12 ljudi sluša mene, ja sam ponosna na to. Ja sam se iz javnosti povukla, bitnije mi je biti doma sa svojom djecom. Mene saborski mandat uopće ne zanima, ne znam odakle sve te priče i insinuacije.

Što vas zanima kao potpredsjednicu Živog zida?

Ja sam ovdje samo kao potpora svom suprugu i radim sve što mogu da mu olakšam. Da sam htjela saborski mandat, ja bih ga aktivirala. Kad smo išli na parlamentarne izbore 2016., Bunjac se nekoliko mjeseci prije toga učlanio u stranku i rekla sam mu da je pola mandata njegovo, ako odradimo dobru kampanju.

Bunjac se poziva na preferencijalne glasove. Birači su dali prednost Bunjcu, koji je drugi nakon Sinčića.

To mu nije smetalo 2016., kad je s drugog mjesta ušao u Sabor. Tad mu to nije bilo bitno. Više od svega bi se trebale poštivati riječi. Javnosti je komunicirano da ćemo mi rotirati svoje ljude.

I Ivan Pernar je osnivač stranke.

Gospodin Pernar priča često u afektu i često nastupa iracionalno pa se predomisli. Prije dva dana mi je napisao koliko me voli pa me izvrijeđao. Ivan Pernar je jedan od osnivača Živog zida. Živi zid je puno više od jedne osobe.

Jeste li sigurni?

Ja se nadam da jest. Ako je jedna osoba, onda nemamo budućnosti. Naši članovi su dosta emotivni i stranku gledaju kao obitelj.

Što će biti s Bunjcem?

To ovisi o njemu. Ja mu ništa ne zamjeram, svatko u afektu može izgovoriti svakakve stvari, teško mi je što se ovo događa. Ja nikad nisam od stranke ništa tražila.

Vidite li ga još uvijek u Živom zidu?

To ne ovisi o meni. On je rekao da njegov mandat ovisi o meni, ja sam rekla da me mandat ne zanima. Ja sam očito došla na metu, vjerojatno zato što sam Sinčićeva žena.

Što dalje?

Mi smo i pat poziciji i ne mogu dati odgovore dok glavni odbor ne sjedne za stol i ne odluči. Niti jedan čovjek s liste nismo pobjegli sa sastanka, to je napravio kolega Bunjac i ja mislim da je na njemu.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.